Tutkija: Britannian EU-erolla seurauksia Suomellekin

Britannian EU-ero heilauttaisi unionin valtasuhteita, ja sillä olisi seurauksia myös Suomelle, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja.

– Suomi on usein löytänyt Britanniasta tukea kysymyksissä, jotka koskevat esimerkiksi markkinoiden kehittämistä tai EU:n kauppasuhteita muuhun maailmaan, Ulkopoliittisen instituutin EU-tutkimusohjelman tutkimusjohtaja Juha Jokela sanoo. 

– Meillä on ollut pohjoinen yhteys esimerkiksi sisämarkkinoiden vapauttamisessa ja vapaakauppasopimusten edistämisessä. Se on merkittävä asia Suomelle, ja sitä on täälläkin pidetty esillä.

Jos Britannian kiinnittymistä EU:n tulliliittoon ja sisämarkkinoihin ei saataisi ratkaistua eron yhteydessä, sillä olisi Jokelan mukaan myös merkittävä vaikutus Suomen vientiin saarivaltioon.

Stubb: Britannia tekee EU-neuvotteluista teatteria kansalaisilleen 2:31

EU-maiden johtajat kokoustavat parhaillaan Brysselissä, millaisin ehdoin Britannia saataisiin pidettyä unionin jäsenenä. Jos Brysselissä päästään sopuun ja neuvottelutulos syntyy, Jokelan mukaan EU-myönteiset voisivat aloittaa kampanjansa täysimittaisesti kansanäänestystä varten.

Britannian on määrä järjestää kansanäänestys EU-jäsenyyden jatkostaan viimeistään vuonna 2017, mutta todennäköisemmin äänestys järjestetään jo tulevana kesänä.

– Odotettavissa on, että kyllä-kampanja polkaistaan käyntiin neuvottelujen päätyttyä. Kyllä-puolella tilanne helpottuu, kun voidaan ryhtyä perustelemaan EU:ssa pysymisen positiivisia puolia uuden mahdollisen neuvottelutuloksen varassa.

Jokelan mukaan viimeaikaiset mielipidemittaukset Britanniassa näyttävät kyllä- ja ei-leirien olevan aika tasaväkisiä. Brysselin neuvottelutuloksella on hänen mukaansa jonkin verran vaikutusta kansanäänestykseen.

– Kansanäänestykset ovat yleensä aika arvaamattomia. Siihen saattavat vaikuttaa myös muut kansainvälisen ja kotimaan politiikan kysymykset.

Lue myös:

    Uusimmat