Brexit-neuvottelut junnaavat yhä – "EU tarjoaa erinomaisen häpeällisiä versioita nöyryytyksestä"

Brexit-neuvottelut kariutuivat jälleen 1:43

Tästä viikosta odotetaan ratkaisevaa brexitin eli Britannian EU-eron kannalta. 27 EU-jäsenmaan eurooppaministerit ovat koolla huomenna Luxemburgissa ja EU-johtajat huippukokouksessaan keskiviikkona ja torstaina Brysselissä.

Kysymys Irlannin rajasta oli yhä näkyvin riita, kun EU ja Britannia jälleen eilen neuvottelivat eron ehdoista tuloksetta.

Pääministeri Theresa Mayn ongelma neuvotteluissa on, että hänen konservatiivipuolueensa sisällä on hyvin erilaisia näkemyksiä eron toteuttamisesta. Esimerkiksi entinen ulkoministeri Boris Johnson kirjoitti tänään kolumnissaan, että EU on tarjonnut Britannialle kaksi sopimusluonnosta, jotka ovat "erinomaisen häpeällisiä versioita nöyryytyksestä".

Sopimukseton tila pelottaa maassa etenkin yrityksiä, joista monet ovat perustaneet toimipisteitä EU-alueelle.

Tusk: Ei luovuteta

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kommentoi tänään, että sopimuksettoman brexitin todennäköisyys on nyt suurempi kuin koskaan.

– Haluan olla äärimmäisen selvä sanoissa. Se, että valmistaudumme sopimuksettoman eron mahdolisuuteen, ei saa estää tekemästä kaikkemme parhaan mahdollisen sopimuksen eteen. Ei luovuteta tässä, Tusk sanoi.

Tusk toimii puheenjohtajana EU-johtajien huippukokouksessa, joka alkaa ylihuomenna.

Lue myös:

    Uusimmat