Kommentti: May todennäköisesti saa mitä haluaa – vaihtoehtoa ei ole

Mielenkiintoinen EU-kokous alkamassa – Saako May mitä haluaa? 2:16

EU-johtajat joutunevat tänään tai viimeistään ensi viikolla myöntämään Britannialle sen pyytämän brexit-aikalisän. Sen mittaa voidaan muuttaa, mutta itse lisäaika tulee melkein varmasti. Vaikka Britannia on sotkenut asiansa täysin itse, EU-mailla ei ole vaihtoehtoa: Poliittisen voimannäytön hinta juuri nyt olisi mantereen suistaminen talouskriisin partaalle.

EU-johtajat kerääntyvät parhaillaan Brysseliin EU-huippukokoukseen. Virallinen kokousteema on kilpailukyky, hybridiuhat ja ilmasto, mutta todellinen ja tärkein aihe on tietenkin brexit.

Tilanne on mielenkiintoinen: EU27-maiden päätöksen lisäajan suhteen pitäisi olla yksimielinen, joten tässä olisi teoriassa loistava poliittisen lehmänkaupan paikka: Änkyrämaat voisivat suostua lykkäykseen kunhan se ja se traktoridirektiivi tai tukirahastoasia ratkeaa samalla niiden eduksi.

Videolta voit katsoa jutun brexitin vaikutuksista. Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Brexit jälleen brittiparlamentin käsittelyyn 2:04

Näin tuskin kuitenkaan käy, pelin panokset ovat liian suuret.

Vaikka EU on pohjimmiltaan niskan päällä brexit-väännössä, juuri nyt Maylla on pieni etulyöntiasema. Yksikään EU-maa ei halua aiheuttaa itselleen ja kumppanimailleen sitä riskiä, että talous vaarantuu vakavasti koko alueella yhden typerän äänestyksen perusteella.

Vastaan äänestävät maat riskeeraisivat paitsi suhteensa Britanniaan, myös suhteensa kaikkiin niihin maihin joille kaupankäynti Britannian kanssa on elintärkeää, ja niitähän on paljon. Ensimmäisinä kärsisivät todennäköisesti naapurimaat Ranska, Irlanti, Belgia ja Hollanti.

Mantereen suistaminen talouskriisin partaalle on tuskin muutenkaan poliittisen näpäytyksen sopiva hinta. 

Lue myös:

    Uusimmat