Mainos

Euroalueen rahapolitiikka sopii Suomelle

Vanhalan mukaan Suomen taloudellinen kasvu jatkuu tänä vuonna, mutta Euroalueen yhteinen rahapolitiikka sopii Suomen Pankin pääjohtajan Matti Vanhalan mukaan varsin hyvin Suomen tämänhetkiseen suhdannetilanteeseen. Myös inflaatiovauhti on asetetun hintavakaustavoitteen mukainen, totesi Vanhala tänään Helsingissä.

Vanhalan mukaan Suomen taloudellinen kasvu jatkuu tänä vuonna, mutta viimevuotista hitaampana. Viime lokakuussa Suomen Pankki ennakoi tämän vuoden kokonaistuotannon kasvuksi 2,8 prosenttia. Suomen Pankissa ei ole syksyn jälkeen tehty uutta suhdannearviota. Vanhalan mukaan taloudellinen tilanne on sen jälkeen muuttunut, mutta kaikki muutokset eivät maailmantalouden epävakauden kasvusta huolimatta suinkaan ole olleet kielteisiä. Talouden tilanne on Vanhalan mukaan parempi kuin loka-marraskuussa. Useissa Aasian maissa on jo nähtävissä orastavaa elpymistä, vaikka Japanin tilanne onkin edelleen vaikea. Yhdysvalloissa kasvu jatkui odotettua voimakkaampana. Euroalueella kasvu hidastui odotusten mukaisesti. Viime aikoina luottamusindikaattorit ovat kuitenkin kääntyneet taas nousuun ja eräissä euromaissa on nähtävissä merkkejä, että aallonpohja olisi jo saavutettu ja vientitilaukset jälleen elpymässä.

-Ensi vuodesta on kansainvälisen ympäristön epävarman tilanteen vuoksi kuitenkin vaikea esittää ennusteita. Se on vielä suuri kysymysmerkki, totesi Vanhala. Rahapolitiikalle ei Vanhalan mukaan löydy lähiaikoina merkittävää sijaa, eikä raha-agregaattien ja rahatalouden kehityksen perusteella ole tarvettakaan. Reaalikorot ovat nyt historiallisesti poikkeuksellisen alhaisella tasolla.

-Alhaisen tason vuoksi euroalueen rahapolitiikan vaikutusmahdollisuudet ovat vähäiset, vaikka talousnäkymät muuttuisivatkin arvioitua heikompaan suuntaan, arvioi Suomen Pankki tänään julkistetussa Euro ja talous -lehdessä.

Euroalueen kolmen kuukauden toteutuneet reaalikorot olivat helmikuussa hieman yli 2 prosenttia eli lähes prosenttiyksikön alhaisemmat kuin vuosi sitten. Pitkät reaalikorot olivat noin 3 prosenttia eli runsaan prosenttiyksikön alhaisemmat kuin alkuvuonna 1998. Molemmat korot ovat erittäin alhaiset sekä kansainvälisiin korkoihin että euromaiden korkohistoriaan verrattuna. Tämänhetkinen rahapolitiikka on Suomen Pankin mukaan siten sopusoinnussa sekä euroalueen talouskasvun että hintavakauden kanssa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.