Mainos

Euro toi virolaisille painavammat lompakot

- Paljon metallia, tiivistää Tallinnan keskustorin kioskinmyyjä Tatjana Lytshkina euron näkyvimmän vaikutuksen.

Virolaiset ovat totutelleet kuukauden ajan uuteen valuuttaansa. Lompakon paino on kasvanut, vaikka nimellispalkat romahtivatkin yli viisitoistakertaisesti vuodenvaihteessa. Ennen euroaikaa Virossa maksettiin pienetkin ostokset joko paperirahalla tai kortilla. Pienin seteli, kaksi kruunua, oli arvoltaan vain 14 eurosenttiä. Nyt on totuteltava maksamaan myös kolikoilla.

Helmikuun alussa julkaistun mielipidemittauksen mukaan 60 prosenttia Viron asukkaista suhtautuu euron

käyttöönottoon positiivisesti. Vielä syksyllä euron vastustajia oli enemmän kuin kannattajia. Virolaisten ja venäläisten välillä on selvä ero. Nyt virolaisista kaksi kolmasosaa kannattaa euroa, mutta yli puolet venäläisistä olisi Lytshkinan tavoin säilyttänyt Viron oman kruunun.

- Iäkkäämpien asiakkaiden on vaikea tottua uuteen valuuttaan. Hinnat katsotaan yhä kruunuissa, Lytshkina perustelee.

Euron käyttöönottoon liittyvät ongelmat ovat olleet kuitenkin pieniä. Jotkut kaupankassat eivät aluksi ymmärtäneet, että myös muissa euromaissa lyödyt kolikot kelpaavat Virossa maksuvälineeksi. Myös yksittäisiä rahaväärennöksiä on tullut ilmi. Törkein huijari yritti maksaa ostoksensa 1 000 euron setelillä.

Hintojen noususta kahta mieltä

Euron vastustajat pelottelivat uuden valuutan nostavan hintoja. Suurimmat kauppaketjut ja 500 muuta yritystä liittyivät kampanjaan, jossa luvattiin olla nostamatta hintoja. Viron kuluttajansuojaviraston selvityksen mukaan pelot olivatkin turhia, mutta toreilla ja kaupoissa ollaan toista mieltä.

- Ruuan hinta on noussut kaikissa kaupoissa. Hintoja on pyöristetty ylöspäin. Sama on tapahtunut kaikissa maissa, joissa euro on otettu käyttöön, 30-vuotias Peep Ojasalu vakuuttaa.

- Palvelut ovat kallistuneet. Parturi ja ravintolat. Mutta se on väistämätöntä, Andres Muinasmaa uskoo.

Hän ei kuitenkaan jäänyt kaipaamaan Viron kruunua.

- Euro on kansainvälinen. Ja kaikki lainat on jo kauan olleet euroissa.

Virossa hinnat pitää näyttää kesäkuun loppuun asti sekä euroina että kruunuina. Kruunuja voi vaihtaa kaikissa pankeissa euroihin ilman vaihtopalkkiota yhtä kauan.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.