Mainos

Euro ei juuri nostanut hintoja

Kuluttajahinnat nousivat joulukuusta tammikuuhun 0,4 %, ilmenee Tilastokeskuksen tiedoista. Euroon siirtymisen vaikutus hintoihin jäi vähäiseksi.

Inflaatiovauhti nousi Tilastokeskuksen uudistetun kuluttajahintaindeksin mukaan tammikuussa vuositasolla 2,3 prosenttiin, kun se joulukuussa oli 1,8 prosenttia.

Kuluttajahinnat nousivat joulukuusta tammikuuhun 0,4 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Euroon siirtymisen vaikutus hintoihin jäi Tilastokeskuksen mukaan vähäiseksi.

Inflaation kiihtyminen johtui pääosin elintarvikkeiden kallistumisesta. Inflaatiovauhti nousi Tilastokeskuksen uudistetun kuluttajahintaindeksin mukaan tammikuussa vuositasolla 2,3 prosenttiin, kun se joulukuussa oli 1,8 prosenttia.

Euro ei selitä hintojen nousua

Tilastokeskuksen näkemyksen mukaan käteisen euron käyttöön otolla oli vain vähän vaikutuksia kuluttajahintojen nousuun tammikuussa.

Vaikka esimerkiksi elintarvikkeiden, ravintolassa myydyn alkoholin, julkisten palvelujen ja rahapelien hinnat kallistuivat reippaasti joulukuusta, euron osuutta on vaikea osoittaa nousun ainoaksi syyksi.

- Esimerkiksi maidon hinta nousi jyrkästi myös edellisvuoden vaihteessa, tilastojohtaja Ilkka Lehtinen muistutti.

Europyöristyksiä on tehty myös alaspäin, joten ne tasaavat pyöristyksiä ylöspäin.

Tilastokeskuksen seuraamista hinnoista noin kolmannes kallistui tai halpeni, mikä on selvästi tavallista enemmän.

Tilastokeskus uudistaa kuluttajahintaindeksiä viiden vuoden välein, jotta se kuvaa kulutusta mahdollisimman tarkoin. Nyt hyödykkeistä vaihtui 25 prosenttia. Yksittäisen tuotteen kulutuksen arvon on oltava vähintään 56 miljoonaa euroa. Osa tuotteista pääsee seuruuseen otannalla. Vanhasta jäi pois esimerkiksi palasokeri, huulipuna ja pipo. Uusia ovat muiden muassa DVD-soitin, Internet-maksu, oliiviöljy ja eläinlääkärimaksu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.