Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

EU yhtenäistää eläinlääkintälainsäädäntöä - Pohjoismaissa pelätään hyvien käytäntöjen romuttamista

4:05Antibioottien liikakäyttö huolettaa
Julkaistu 05.02.2016 19:24
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

EU on yhtenäistämässä eläinlääkintä-lainsäädäntöä ja pohjoismaiset tuottajajärjestöt pelkäävät, että hyvät eläinlääkintäkäytäntömme romutetaan. Antibioottien huoleton käyttö eläinlääkinnässä lisää bakteerien vastustuskykyä antibiooteille ja heikentää antibioottien tehoa sairauksien hoidossa. Etelä-Euroopassa antibiootteja käytetään lihantuotannossa huomattavasti enemmän kuin Pohjoismaissa.

Eniten antibiootteja käytetään lihantuotannossa Kyproksella, Espanjassa ja Italiassa, vähiten Pohjoismaissa. Vieläkin enemmän antibiootteja käytetään Euroopan ulkopuolella.

– Antibiootteja saatetaan käyttää ihan tämmöisenä kasvun edistäjänä ja sairauksien ennaltaehkäisijänä ja huonon hygienian korvaajana, kertoo johtaja Leena Räsänen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Antibioottien teho heikkenee

Ylenpalttinen ja turha antibioottien käyttö lisää bakteerien vastustuskykyä eivätkä tunnetut antibiootit enää tehoakaan sairauksiin.

– Eläintuotannon osalta tämä resistenssi saattaa kehittyä siellä eläimessä ja levitä ihmisiin niiden elintarvikkeiden välityksellä tai suoraan eläimestä tai sen tuotantoympäristöstä. Se on tämmöinen nouseva uhka ihmisten ja eläinten terveyden osalta, arvioi Räsänen.

LEHTIKUVA
MTV3

"En koskisi aasialaiseen siipikarjan lihaan"

Kuluttajan mahdollisuudet valita mahdollisimman turvallista lihaa ovat rajalliset, koska lihan alkuperämaata ei ole pakko kertoa ravintoloissa tai julkisessa ruokailussa kuten kouluissa, sairaaloissa tai vanhainkodeissa.

– Eläinlääkärin kokemuksella ajattelisin, että Aasiasta tulevaan siipikarjan lihaan en ihan hevin koskisi, en myöskään eteläamerikkalaiseen siipikarjan lihaan, sanoo Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n asiantuntija ja eläinlääkäri Leena Suojala.


"Emme halua huonontaa tilannetta"

EU on parhaillaan yhtenäistämässä eläinlääkintä- ja lääkerehumääräyksiä. Pohjoismaiset tuottajajärjestöt pelkäävät, että yhtenäistäminen saattaa romuttaa tiukat antibioottikäytäntömme. Meillä lihantuotannossa käytetään antibiootteja vain sairauden hoitoon ja eläinlääkärin valvonnassa.

– Me ei missään tapauksessa haluta ainakaan huonontaa tätä meidän tilannetta. Toivottavasti voimme jatkossakin säätää näistä asioista myös kansallisesti. Se mikä voisi huonontua, olisi vaikka tämmöinen nettikauppa, eläinlääkkeiden nettikauppa, että voit tilata mistä vaan, pelkää Suojala.

shutterstock_286400405 (1)Shutterstock

Kuluttajaliitto: Suosi suomalaista lihaa

Kuluttajaliitto neuvoo suosimaan suomalaista lihaa, jos haluaa välttää antibioottijäämiä ja minimoida riskit.

- Ongelma on lähinnä ravintolaruoka eli kannattaa kysyä lihan alkuperää, neuvoo elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi Kuluttajaliitosta.

Tärkeää on myös keittiöhygienia ja lihan riittävä kypsentäminen.

– Suomalainen kuluttaja on aika turvassa antibioottijäämiltä. Vaikka EU-maissa käytetään erilaisia määriä antibiootteja, pelisäännöt, joilla hallitaan jäämiä lihassa ja elintarvikkeissa, ovat yhteisiä. Suomessa on viimeisen 20 vuoden aikana löytynyt antibioottijäämiä lihasta vain muutaman kerran, huomauttaa Leena Räsänen.

Lisää aiheesta:

Olemmeko liiaksi lääkittyjä? Lääkäri-Atte: Antibiootit lakkaavat toimimasta elinaikanani – resistenssi aiheuttaa jo kuolemiaLoppu marjojen popsimiselle? Ukrainalaisten lemmikkeihin liittyy vakava uhkakuva: "Sitä ei sitten enää saada pois"Raakaruokinnan yllättävä riski: Myös omistaja voi sairastua lemmikin syömästä ruoasta"Jos menetämme antibioottien tehon, emme pysty pelastamaan ihmisiä" – näin jokainen voi torjua itse antibioottiresistenssiäAntibioottiresistenssi uhkaa tavallistenkin sairauksien hoitoa – Suomessa löydettiin ase männystäAsiantuntijalta järkyttävä luku eläimille syötettävistä antibiooteista: "Myös kasvisruokavaliossa on riski"
Kotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa
  • 11:43
    Tasa-arvo

    Suomalaisen Klubin naisettomuus myrskyn silmässä: Nyt johtokunta uhkaa erolla

  • 11:11
    Sää

    Pekka Pouta: Lämpötila jähmettyy kuin kuolleen sydänkäyrä

  • 06:35
    Saattohoito

    Arvokas kuolema ei toteudu kaikkialla Suomessa – puutteita puolessa hyvinvointialueista

  • 06:15
    Helsinki

    Helsingissä ällistyttävä poraushanke: Lämmitystä kokonaiselle sairaala-alueelle

  • 05:48
    Ilmastonmuutos

    Suomen talvet voivat kylmetä hurjasti – ei todellakaan paluu "vanhoihin kunnon aikoihin"