Mainos

EU yhtenäistää eläinlääkintälainsäädäntöä - Pohjoismaissa pelätään hyvien käytäntöjen romuttamista

4:05

EU on yhtenäistämässä eläinlääkintä-lainsäädäntöä ja pohjoismaiset tuottajajärjestöt pelkäävät, että hyvät eläinlääkintäkäytäntömme romutetaan. Antibioottien huoleton käyttö eläinlääkinnässä lisää bakteerien vastustuskykyä antibiooteille ja heikentää antibioottien tehoa sairauksien hoidossa. Etelä-Euroopassa antibiootteja käytetään lihantuotannossa huomattavasti enemmän kuin Pohjoismaissa.

Eniten antibiootteja käytetään lihantuotannossa Kyproksella, Espanjassa ja Italiassa, vähiten Pohjoismaissa. Vieläkin enemmän antibiootteja käytetään Euroopan ulkopuolella.

– Antibiootteja saatetaan käyttää ihan tämmöisenä kasvun edistäjänä ja sairauksien ennaltaehkäisijänä ja huonon hygienian korvaajana, kertoo johtaja Leena Räsänen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Antibioottien teho heikkenee

Ylenpalttinen ja turha antibioottien käyttö lisää bakteerien vastustuskykyä eivätkä tunnetut antibiootit enää tehoakaan sairauksiin.

– Eläintuotannon osalta tämä resistenssi saattaa kehittyä siellä eläimessä ja levitä ihmisiin niiden elintarvikkeiden välityksellä tai suoraan eläimestä tai sen tuotantoympäristöstä. Se on tämmöinen nouseva uhka ihmisten ja eläinten terveyden osalta, arvioi Räsänen.

"En koskisi aasialaiseen siipikarjan lihaan"

Kuluttajan mahdollisuudet valita mahdollisimman turvallista lihaa ovat rajalliset, koska lihan alkuperämaata ei ole pakko kertoa ravintoloissa tai julkisessa ruokailussa kuten kouluissa, sairaaloissa tai vanhainkodeissa.

– Eläinlääkärin kokemuksella ajattelisin, että Aasiasta tulevaan siipikarjan lihaan en ihan hevin koskisi, en myöskään eteläamerikkalaiseen siipikarjan lihaan, sanoo Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n asiantuntija ja eläinlääkäri Leena Suojala.

"Emme halua huonontaa tilannetta"

EU on parhaillaan yhtenäistämässä eläinlääkintä- ja lääkerehumääräyksiä. Pohjoismaiset tuottajajärjestöt pelkäävät, että yhtenäistäminen saattaa romuttaa tiukat antibioottikäytäntömme. Meillä lihantuotannossa käytetään antibiootteja vain sairauden hoitoon ja eläinlääkärin valvonnassa.

– Me ei missään tapauksessa haluta ainakaan huonontaa tätä meidän tilannetta. Toivottavasti voimme jatkossakin säätää näistä asioista myös kansallisesti. Se mikä voisi huonontua, olisi vaikka tämmöinen nettikauppa, eläinlääkkeiden nettikauppa, että voit tilata mistä vaan, pelkää Suojala.

Kuluttajaliitto: Suosi suomalaista lihaa

Kuluttajaliitto neuvoo suosimaan suomalaista lihaa, jos haluaa välttää antibioottijäämiä ja minimoida riskit.

- Ongelma on lähinnä ravintolaruoka eli kannattaa kysyä lihan alkuperää, neuvoo elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi Kuluttajaliitosta.

Tärkeää on myös keittiöhygienia ja lihan riittävä kypsentäminen.

– Suomalainen kuluttaja on aika turvassa antibioottijäämiltä. Vaikka EU-maissa käytetään erilaisia määriä antibiootteja, pelisäännöt, joilla hallitaan jäämiä lihassa ja elintarvikkeissa, ovat yhteisiä. Suomessa on viimeisen 20 vuoden aikana löytynyt antibioottijäämiä lihasta vain muutaman kerran, huomauttaa Leena Räsänen.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.