Asiantuntijalta järkyttävä luku eläimille syötettävistä antibiooteista: "Myös kasvisruokavaliossa on riski"

Turhia antibiootteja tuotantoeläimille? 7:32

Aamun Huomenta Suomessa keskusteltiin tuotantoeläimille syötettävien antibioottien haitoista.

Ohjelmassa vierailleen eläinlääkintään erikoistuneen Vetcare Finlandin eläinlääketieteellisen johtajan Petri Bäcklundin mukaan Suomessa karjalle ja muille tuotantoeläimille syötettävien antibioottien määrä on maltillinen. Erityisesti Etelä-Euroopassa tilanne on kuitenkin huomattavasti pahempi, eivätkä taudit tunne valtioiden välisiä rajoja. 

– Pahimpia esimerkkejä ovat Espanja, Italia ja Portugali, missä eläimille annettavat antibioottimäärät ovat 20-kertaiset Suomeen verrattuna, Bäcklund sanoo. 

Suomessa antibiootteja käytetään Bäcklundin mukaan 20 milligrammaa tuotettua lihakiloa kohden. 

– Meillä antibiootteja käytetään eläimille sairauksien hoitoon, ei ennaltaehkäisevästi. Niitä ei anneta terveille eläimille, maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton asiantuntija Leena Suojala kuvaa Suomen ja Etelä-Euroopan eroa. 

Antibioottien höveli käyttö lisää antibioottiresistenssin eli antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien leviämisen riskiä. Suomi ajaakin EU:ssa merkittävää tiukennusta antibioottien käyttöön eläinten lääkinnässä.

MTK:n asiantuntijan mukaan edes kasvisruokavalio ei välttämättä suojaa tuotantoeläimille syötettävien antibioottien liikakäytön haitoilta, sillä lääkkeitä huuhtoutuu myös vesistöihin. 

– Kasvisruokavaliossa on myös resistenssin riski. Resistenssigeenit saattavat tulla kasteluveden mukana, Suojala sanoo. 

Koko keskustelun voit katsoa pääkuvan videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat