Mainos

EU-vastaisuus kasvussa Turkissa

Viimeisimpien tutkimusten mukaan yli 50 prosenttia turkkilaisista suhtautuu jäsenyyteen kielteisesti.

Suurten EU-maiden kuten Ranskan ja Saksan viimeaikainen nihkeä suhtautuminen Turkin EU-jäsenyyteen on ollut tervetullutta maan kasvavalle EU- vastaisuudelle. Jäsenyydestä on tullut niin arka aihe Turkissa, että edes liittymistä kannattavat puolueet eivät uskalla nostaa asiaa vaalikeskusteluihin.

Vielä muutamia vuosia sitten Turkissa kalasteltiin innolla EU-jäsenyyttä. Ne ajat ovat nyt takana. Kriittisimmät EU:n vastustajat kuvaavatkin unionin ja Turkin välejä epäonnistuneeksi parisuhteeksi.

- Meidän suhteemme Euroopan Unioniin on kuin pitkä loppumaton kihlaus. 49 vuotta kihloissa ja sen jälkeen ei tulekaan avioliittoa. Turkki on kuin toinen nainen, jota hyväksikäytetään. Turkin on mahdotonta hyväksyä tätä, asianajaja Kemal Kerincsiz kertoo.

Tukea Turkin jäsenyydelle onkin lähdettävä hakemaan talouselämän huipulta. Mustafa Koc kuuluu Turkin äveriäimpiin sukuihin. Koc malttaa vieläpä odottaa jäsenyyttä.

- Vuoteen 2014 mennessä Turkki tulee olemaan EU- kelpoinen. Taloudellisesti ei ole mitään ongelmia, kuten tiedetään. Kööpenhaminan kriteerien kanssa on vielä tekemistä, mutta uskon että ne pystytään kaikki ratkaisemaan, Mustafa Koc Koc Holdings -yhtiöstä kertoo.

Vaalikampanjoissa EU on pysynyt Turkissa tiukasti piilossa. Eikä ihme, sillä viimeisimpien tutkimusten mukaan yli 50 prosenttia turkkilaisista suhtautuu jäsenyyteen kielteisesti.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.