Mainos

EU vakuuttaa yhtenäisyyttään Kosovo-kiistassa

Jäsenmaiden rivien on jo pelätty hajoavan, jos sopuratkaisua ei synny. Kosovon aseman ratkettua EU:n on määrä käynnistää alueella suuri siviilikriisinhallintaoperaatio.

Euroopan unionin ulkoministerit painottavat EU:n yhtenäisyyden tärkeyttä Kosovo-kysymyksessä. Jäsenmaat eivät silti edelleenkään tiedä, mikä on EU:n kanta, jos neuvottelut maakunnan asemasta epäonnistuvat.

Yhdysvaltojen tiedetään tukevan Kosovon itsenäisyyttä joka tapauksessa. Venäjä ei puolestaan hyväksy itsenäisyyttä ja tukee Serbiaa.

Kosovo oli esillä EU:n ulkoministerikokouksessa Portugalissa.

Puheenjohtajamaa Portugalin ulkoministeri Luis Amado muistuttaa, että yhtenäisenä pysyminen on tärkeää EU:n ulkopolitiikan uskottavuudelle.

- En voi ajatella tilannetta, jossa Venäjällä ja Yhdysvalloilla olisi oma voimakas kantansa ja Euroopalla ei olisi kantaa lainkaan, Amado sanoi tiedotustilaisuudessa Reutersin mukaan.

Jäsenmaiden rivien on jo pelätty hajoavan, jos sopuratkaisua ei synny. Osa maista karsastaa Kosovolle kaavaillun itsenäisyyden tunnustamista ilman YK:n tukea.

Toistaiseksi EU laittaakin toivonsa Serbian ja Kosovon neuvotteluihin. Takaraja Yhdysvaltain, Venäjän ja EU:n välittämille keskusteluille on joulukuu.

- Neuvotteluja ei voida jatkaa loputtomasti, Suomea kokouksessa edustanut valtiosihteeri Teija Tiilikainen painotti.

Kosovon aseman ratkettua EU:n on määrä käynnistää alueella suuri siviilikriisinhallintaoperaatio. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole varmaa, miten operaation käy, jos alueen itsenäisyydestä ei löydy sopua YK:ssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.