Mainos

EU vaatii Romanialta kunnon talousuudistuksia.

EU ei aloita jäsenyysneuvotteluja Romanian kanssa ennen kuin maa on toteuttanut laajoja talousuudistuksia. Romanian on lisäksi annettava maan lastenkodeille lisävaroja.

EU:n laajentamisesta vastaava komissaari Günter Verheugen sanoi tänään vierailullaan Bukarestissa olevansa varma siitä, että EU:n joulukuussa Helsingissä pidettävä huippukokous yhtyy komission näkemykseen, jonka mukaan jäsenneuvottelut Romanian kanssa voidaan aloittaa tietyin ehdoin. Verheugen asetti myös aikataulun vaadittaville uudistuksille: vuoden loppuun mennessä Romanian lastenkotien on pystyttävä tarjoamaan asukeilleen siedettävät elinolot, ja viimeistään ensi vuoden maaliskuun puolivälissä Romanian hallituksen on hyväksyttävä taloudellinen vakauttamisohjelma.

Jos Helsingin huippukokous hyväksyy komission ehdotuksen jäsenneuvottelujen aloittamisesta myös Latvian, Liettuan, Slovakian, Romanian, Bulgarian ja Maltan kanssa, komissio toivoo neuvottelujen pääsevän alulle maaliskuun lopulla. Romanian tavoin myös Bulgaria on jälkijunassa muihin jäsenehdokkaisiin verrattuna. Komission ehtona onkin, että myös Bulgarian on uudistettava talouttaan ja lisäksi suljettava turvallisuusriskiksi luokiteltu ydinvoimala.

Sekä Romania että Bulgaria joutuivat kärsimään Kosovon sodasta taloudellisesti. Molemmat maat tukivat Jugoslavian vastaisia toimia, joilla pyrittiin saamaan serbijoukot pois Kosovosta. Tästä syystä EU:n komissio ja Helsingin huippukokous haluavat viestittää niin Bukarestiin kuin Sofiaankin, että maiden jäsenyystoive voi toteutua vain uudistusten jatkuessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.