Mainos

EU: Uusien jäsenmaiden valmistelut myöhässä

Uusille jäsenmaille tulee vielä kiire, jos ne aikovat täyttää liittymisehdot ensi keväänä, arvioi EU:n komissio. Eniten ongelmia on Puolalla.

EU:n komission mukaan uudet jäsenvaltiot ovat myöhässä valmistautuessaan liittymään Euroopan unionin ensi keväänä.

Eniten ongelmia on odotetusti Puolalla. Vähiten vakavia epäkohtia on Sloveniassa ja Liettuassa. Myös Viron, Kyproksen ja Tshekin puutelista on lyhyt, ilmenee tänään julkistettavista komission laajentumisraporteista.

Epäkohtia ilmenee erityisesti kyvyssä vastaanottaa EU:n maataloustukia. Maatalous- ja muiden tukien maksu Puolalle ja muutamille muille valtioille voi estyä tai viivästyä ensi vuonna, jos rahoituksen hallinnointia ei saada kuntoon.

Useat maat saavat moitteita sisämarkkinasääntöjen toteutuksessa, puutteellisesta koulutuksesta ja tutkinnoista, joilla ei ole vastaavuutta muissa jäsenvaltioissa. Myös elintarvikehygienia on komission silmätikkuna.

EU:hun liittyy vappuna 2004 kymmenen uutta jäsenvaltiota: Baltian maat, Kypros, Unkari, Malta, Puola, Slovenia, Slovakia ja Tshekki. Komissio antaa raportit myös jäsenehdokkaiden Bulgarian, Romanian ja Turkin edistymisestä.

Turkki lupasi ponnistella Kyproksen tilanteen ratkaisemiseksi

Turkki aikoo ponnistella kovasti ratkaistakseen Kyproksen vuosikymmeniä jatkuneen jaon ennen Kyproksen EU-jäsenyyden alkamista toukokuun alussa. Lupauksen esitti ulkoministeri Abdullah Gül Ankarassa tänään.

EU:n komission mukaan Kyproksen ongelma on yhä vakava este Turkin pyrkimyksille päästä EU:n jäseneksi. Kyproksen jaon jatkuessa EU:hun liittyy 1. toukokuuta vain saaren kansainvälisesti tunnustettu kreikkalaisosa.
(MTV3-STT-Reuters)

(Huomenta Suomi 05.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.