Mainos

EU uhkaa rajoittaa Kiinan tekstiilituontia

EU:n kauppakomissaari vaatii Kiinaa hillitsemään paisunutta tekstiilituontia Eurooppaan.

Kiina valtaa alaa tekstiilituotannossa

Euroopan unioni ryhtyy rajoittamaan Kiinan tekstiilituontia, ellei asiasta saada sopimusta aikaan. Asiasta ilmoitti EU:n kauppakomissaari Peter Mandelson Shanghaissa, jossa hän neuvottelee Kiinan kauppaministerin Bo Xilain kanssa.

EU:n tutkimus Kiinasta tapahtuvan tekstilituonnin kasvusta on liki valmis. Ellei tuonnin hillitsemisestä sovita lauantaihin mennessä, voi unioni päättää tuontirajoitusten käyttöönotosta nopeastikin. Myös Yhdysvallat valmistelee Kiinan tekstiilituonnin rajoittamista.

Tekstiilien tuonti Kiinasta on kasvanut nopeasti sen jälkeen kun kansainvälistä tekstiilikauppaa säädellyt kiintiöjärjestelmä purettiin viime vuoden lopussa. Kiina sitoutui WTO:n jäsenyysneuvotteluissa siihen, että tuonnin kasvu rajataan vuoden 2008 loppuun asti 7,5 prosenttiin. Sen tekstiili- ja vaatekauppa vapautuu kaikista rajoituksista siksi vasta vuonna 2008. Kaikkien muiden WTO:n jäsenmaiden tekstiili- ja vaatevientiä rajoittavat kiintiöt poistettiin kokonaan vuoden alusta alkaen.

EU:n komissio on valmistellut toimia yhdeksän tuoteryhmän tuonnin rajoittamiseksi. Rajoitukset koskisivat mm. erilaisia paitoja, puseroita, housuja, sukkia, takkeja, rintaliivejä ja pellavalankaa ja kangasta.

EU:n tekstiili- ja vaatetuottajat ovat vaatineet suojatoimien jatkamista, koska ne menettävät markkinoita halvemmalle kiinalaiselle tuotannolle. Tilausvalmistusta käyttävät yritykset, kauppa ja kuluttajat puolestaan haluavat vapaan tuonnin jatkuvan, koska se laskee tekstiilien ja vaatteiden hankintakustannuksia ja hintoja.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.