Mainos

EU tyrmäsi Kioton kompromissiesityksen

EU-maat ovat äärimmäisen tyytymättömiä Kioton ilmastokokouksen sopimusluonnosta valmistelleen työryhmän puheenjohtajan kompromissiesitykseen, koska johtaville teollisuusmaille on asetettu erilaiset vähennystavoitteet. Ehdotuksessa EU:lle esitetään 8:n, USA:lle 5:n ja Japanille 4,5 leikkuria vuoden 1990 tasosta. Vähennykset on saavutettava vuosien 2006-2010 aikana.

Ympäristöministeri Pekka Haaviston mukaan EU-maat eivät myöskään hyväksy sitä, että erillisessä maaluettelossa EU ei ole yhtenäisenä blokkina vaan kullekin maalle on määrätty erikseen sama 8 prosentin vähennysleikkuri. Haaviston mukaan maiden luetteloinnissa ei ole ymmärretty EU:n erityisluonnetta.

Eri osapuolten mukaan neuvotteluja tullaan jatkamaan puheenjohtajan esityksen ja yksittäisten maiden tekemien ehdotusten pohjalta varhaiseen aamuun. Kokouksen on määrä päättyä huomenna. EU:ta korpeaa myös täysin rajoittamaton päästökauppa sopimukseen mukaan tulevien maiden kesken. Haaviston mukaan myöskään metsänielujen laskentamalli ei kelpaa EU:lle.

Suomen ympäristöministeri kertoi, että EU ei voi hyväksyä Yhdysvaltain ilmoitusta koota kaikkiaan kuuden maan kupla eli yhteinen päästövähennyspaketti, koska näillä mailla ei ole ole samanlaisia mekanismeja vastata tavoitteiden toteutumisesta kokonaisuutena kuten EU:lla.

Myös kansainväliset ympäristöjärjestöt olivat pettyneitä kompromissiesitykseen. Esimerkiksi Greenpeacen mukaan uusin esitys mahdollistaisi teollisuusmaiden päästöjen lisäämisen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.