Mainos

EU: Turkki ei saa päivämäärää EU-neuvotteluille

Turkille ei ole vielä luvassa päivämäärää EU-jäsenyysneuvottelujen aloittamiselle. Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen sanoi illalla Kööpenhaminassa, ettei Turkki vielä voi saada lupausta päivämäärästä, sillä se ei täytä EU-jäsenyyden poliittisia ehtoja.

Turkin vaalit voittaneen puolueen puheenjohtaja toivoo EU:n ilmoittavan pian Turkin jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta.

EU:n puheenjohtajamaan pääministeri Rasmussen kertoi odottavansa nyt Turkin hallitukselta tarkkaa aikataulua uudistusten toteuttamisesta. Turkin kysymys oli esillä Fogh Rasmussenin, Ruotsin Göran Perssonin ja Paavo Lipposen tapaamisessa Kööpenhaminassa.

Pääministerit kävivät läpi aiheita, jotka nousevat esiin parin viikon kuluttua Kööpenhaminan EU-huippukokouksessa. Huippukokouksen on määrä vahvistaa EU:n laajentuminen kymmenellä uudella jäsenmaalla vuonna 2004, mutta ottaa myös kantaa Turkin asemaan.

Turkki vaatii, että sille ilmoitetaan Kööpenhaminassa päivämäärä milloin jäsenyysneuvottelut EU:n kanssa voidaan aloittaa. Se on saanut tukea joiltakin EU-mailta, mutta yksimielisyyttä ei ole vielä syntynyt.

Turkki: EU-suhde vaarantuu

Turkin vaalit voittaneen AKP-puolueen johtaja Recep Tayyip Erdogan varoittaa, että EU:n suhde Turkkiin ja islamiseen maailman voi heiketä, ellei Turkki saa Kööpenhaminan EU-huippukokouksessa päivämäärää jäsenyysneuvotteluille.

-Jos päivämäärää ei saada voi se herättää epäluuloja, Erdogan sanoi eilen Helsingissä.

Hän totesi, että Turkki on asiassa erittäin päättäväinen ja vakuutti maan suhtautuvan EU:n vaatimiin uudistuksiin erittäin vakavasti.

Pääministeri Paavo Lipponen kiitti Turkin uudistuksia, mutta ei luvannut Suomen tukea neuvottelupäivämäärän asettamiselle. Lipponen piti välttämättömänä, että Turkki saa Kööpenhaminassa myönteisen signaalin, sekä kannustusta pyrkimyksilleen täyttää EU-kriteerit. Hän arvioi, että Turkki jo miltei saavuttaa EU-neuvotteluille asetetut vaatimukset, ns. Kööpenhaminan kriteerit.

Erdogan kiertää parhaillaan EU-pääkaupunkeja selvittämässä maansa mahdollisuuksia aloittaa EU-jäsenneuvottelut. Hän ei ole mukana Turkin uudessa hallituksessa, koska hänet on aikanaan tuomittu islamilaisesta kiihotuksesta.

Islamilaisella AKP-puolueella on Turkin parlamentissa kahden kolmasosan enemmistö.

Turkki sai Helsingin huippukokouksessa joulukuussa 1999 EU:lta vahvistuksen, että maa on ehdokas EU:n jäseneksi. EU ei ole vielä aloittanut neuvotteluja Turkin kanssa, koska Turkin ei katsota vielä täyttävän jäsenyyden edellytyksiä. Turkki on uudistanut lainsäädäntöään ja uusi hallitus on vakuuttanut suhtautuvansa ihmisoikeusrikkomuksiin hyvin vakavasti, mutta käytännön tasolla ja lakien toimeenpanossa on vielä ongelmia.
(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 26.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.