Mainos

EU: Toimet Irakia vastaan YK:n johdolla

EU haluaa, että mahdollisista sotatoimista Irakia vastaan päätetään YK:n johdolla. Helsingöriin kokoontuneet EU:n ulkoministerit vaativat asetarkastajien pääsyä Irakiin, mutta eivät lähettäneet Saddamille mitään uhkavaatimusta tai aikataulua.

Helsingöriin kokoontuneet EU:n ulkoministerit vaativat asetarkastajien pikaista pääsyä Irakiin.

Unioni jyrkensi äänenpainoaan Irakia vastaan, sanoen että asetarkastajien pääsystä kieltäytyminen ei ole missään tapauksessa hyväksyttävissä, vaan sen tulee tapahtua välittömästi riippumatta siitä onko joukkotuhoaseita olemassa tai ei.

Mitään uhkavaatimusta tai aikarajoja Saddam Husseinille ei kuitenkaan lausuttu. EU haluaa edelleen, että mahdollisista sotatoimista Irakia vastaan päätetään YK:n johdolla. Edes Britannia ei petaa Yhdysvalloille oikeutta hyökätä omin päin. Muuten äänenpainot EU:n sisällä vaihtelevat. Saksa puhuu sotatoimien riskeistä, Britannia korostaa YK:n uskottavuuden edellyttävän sotatoimien mahdollisuutta.

Myös kansainvälisen rikostuomioistuimen suhteen EU:n on vaikea löytää yhteistä linjaa suhteessa Yhdysvaltoihin. Yhdysvallat vaatii, ettei sen kansalaisia voitaisi luovuttaa tuomioistuimelle. Italia ja Britannia ovat alttiita antamaan periksi, mutta muiden EU-maiden mielestä se vesittäisi koko tuomioistuimen. Puheenjohtajamaa Tanska yrittää yhä löytää kompromissin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 31.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.