Mainos

EU-tilanne Kyproksella yhä auki

Kypros liittyy vappuna Euroopan Unioniin, mutta vieläkään ei tiedetä, tuleeko kaikista saaren asukkaista EU-kansalaisia. Saaren pohjoisosassa asuvat kyproksenturkkilaiset päättävät omasta kohtalostaan joulukuun parlamenttivaaleissa.

Kypros

Euroopan Unioni uhkaa ennennäkemätön tilanne. Ellei Kyproksella tehdä nopeita ratkaisuja, Turkki miehittää vapusta lähtien pientä osaa EU:n alueesta. Turkilla on nimittäin edelleen Kyproksen pohjoisosassa kymmeniä tuhansia sotilaita. Muu maailma on asettanut alueen kauppasaartoon.

Pohjoisen oppositiopuolueet haluaisivat sopia asiat saaren eteläosassa asuvien kyproksenkreikkalaisten kanssa. Näin päästäisiin eroon Kyprosta lähes 30 vuotta halkoneesta ja YK:n valvomasta vihreästä linjasta. Ratkaisun myötä myös kyproksenturkkilaisista tulisi EU-kansalaisia.

Pohjoisen nykyjohto kieltäytyy hyväksymästä YK:n tekemää sovinto-ehdotusta.

- Emme voi hyväksyä sitä, koska se perustuu kreikkalaisten ajatuksiin. Se ei anna meille haluamaamme turvallisuutta, sanoo kyproksenturkkilaisten johtaja Rauf Denktash.

Denktashin mielestä vain Turkki pystyy takaamaan kyproksenturkkilaisten aseman. Sen vuoksi EU:hunkin pitäisi mennä vasta yhtä jalkaa Turkin kanssa. Muuten Kypros ja Kreikka estävät Denktashin mukaan Turkin EU-jäsenyyden. Eteläpuolella vaikuttavan, kansainvälisesti hyväksytyn hallituksen mukaan tämä on puppua.

Miten sitten käy, jos valta ei vaihdu pohjoisessa ja vihreä linja jakaa saaren edelleen vappuna?

- Koko saari liittyy EU:hun vappuna. EU:n sääntöjä ja toimia ei uloteta alueelle, joka ei ole Kyproksen hallituksen kontrollissa, vastaa päällikkö Adrian van Deer Meer EU:n Komission edustustosta Kyprokselta.

Vaalien lisäksi erittäin ratkaisevaa on, miten Turkki toimii. Ilman sen myötävaikutusta Kyproksen kahtiajako jatkuu.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 19.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.