Mainos

EU: Tilaajayhteyksien tarjonta vapautetaan kilpailulle

Kaikki EU-maat lupaavat vapauttaa tilaajayhteyksien tarjonnan kilpailulle ensi vuoden alkuun mennessä. Päätöksen pitäisi selvästi laskea nopeiden Internet-yhteyksien hintoja EU-maissa.

Nettikahvilassa

Unionin telekommunikaatioministerit sopivat tänään alustavasti vapauttavansa tilaajayhteyksien tarjonnan kilpailulle ensi vuoden alkuun mennessä.

Lopullinen päätös vaatii vielä hyväksynnän EU-parlamentissa lokakuun lopulla ja toisen käsittelyn ministerikokouksessa joulukuussa. Parlamentin odotetaan hyväksyvän asetuksen ilman muutoksia, mikä mahdollistaa nopean aikataulun, sanoo komission tiedottaja Per Haugaard.

Käyttäjät eivät asetuksen voimaantulon jälkeen enää ole sidottuja siihen yritykseen, joka omistaa puhelinverkon. Paikallisten monopoliyritysten on tarjottava yhteyksiä vuokralle kilpaileville yrittäjille.

Kysymyksessä on tilaajayhteys, eli puhelinverkon viimeinen pätkä kuparilankaa, joka yhdistää käyttäjän ja paikallisen puhelinkeskuksen. Kilpailijat on päästettävä myös puhelinkeskuksiin tekemään asennuksia, jos sellaisia tarvitaan esimerkiksi Internet-yhteyksien parantamiseksi.

Suomi on jo 1997 vapauttanut paikallisverkot kilpailulle, mikä mahdollistaa paikallisen puhelinyhtiön vaihtamisen toiseen palveluntuottajaan. Mahdollisuutta ei ole vielä käytetty kovin yleisesti, sillä verkkojen omistajat ja vuokraajat ovat riidelleet hinnoista. Seuraavaa askelta valmistellaan.

Lakiesitys tilaajayhteyksien rinnakkaiskäytöstä on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä. Se merkitsee, että käyttäjä voi ostaa palvelut samaan puhelinlinjaan kahdelta tuottajalta; Internet-yhteydet yhdeltä yritykseltä ja puhelinpalvelut toiselta.

Hintoja alaspäin

Monissa muissa EU-maissa ensimmäinenkin askel on vielä edessä. EU:n mittakaavassa asetus on kuitenkin edennyt suorastaan ennätysmäisen nopeasti, mutta taustalla onkin korkeimman tason painostus.

EU-johtajat ajoivat asiaa eteenpäin Lissabonin ja Feiran huippukokouksissa aiemmin tänä vuonna. Pyrkimys on painaa nopeiden Internet-yhteyksien hintoja alaspäin. Yhteyksien korkeaa hintaa on pidetty suurena esteenä eurooppalaisen sähköisen kaupankäynnin kehitykselle.

EU-maat ovat tällä alalla vielä kaukana jäljessä Yhdysvalloista, jossa paikallispuheluista ei makseta minuuttitariffeja.

Eurooppalaisen uuden talouden toivotaan saavan lisäpotkua, kun nopeat ja kiinteähintaiset ADSL-yhteydet yleistyvät ja halpenevat. Nyt Yhdysvalloissa on jo arviolta 3 miljoonaa ADSL-liittymää, EU-maissa vasta
250 000.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.