Mainos

EU tahtoo korttimaksujen kulut kuriin – iloa muun muassa lentomatkailijoille

17:14

EU-komissio ehdottaa rajoituksia pankkien perimiin palkkioihin luotto- ja maksukorteilla tehdyistä ostoksista.

Myös kuluttajilta suoraan korttimaksuista perityt palkkiot kiellettäisiin. Sellaisia perivät muun muassa monet lentoyhtiöt.

Esitys pudottaisi palkkiot 0,2 prosenttiin maksukorteilla ja 0,3 prosenttiin luottokorteilla tehdyistä ostoksista. Pankit perivät nyt jopa 1,5 prosentin palkkioita maksutapahtumaa kohti.

– Suomi on ollut hyvin edullinen korttimaksamisen maa varsinkin silloin, kun vanha pankkikortti oli olemassa. Nyt tulivat nämä uudet debit-pankkikortit, joissa siirtohintojen taso on jo komission asettamassa ylärajassa, Kaupan liiton asiamies Matti Räisänen sanoo MTV3 Uutisille.

EU:n kilpailukomissaarin Joaquin Almunian mukaan kauppiaat saisivat suuria säästöjä, josta myös kuluttajat hyötyisivät alentuneina hintoina.

Komissio arvioi, että kaupat säästäisivät 6 miljardia euroa vuodessa.

Suomessa varsinainen hintojen alennus tuskin toteutuu.

– Jos nämä katot ovat sellaiset kuin on esitetty, niin ne eivät voi todennäköisesti kaupan hinnoitteluun vaikuttaa, Räisänen toteaa.

Voimaan direktiivi tulee vasta vuosien päästä. Sitä ennen direktiivi vaatii vielä EU-parlamentin ja jokaisen jäsenmaan hyväksynnän.

– Jos verrataan miten direktiivi hyväksyttiin edellisellä kerralla vuonna 2007 , se oli puolivuotta myöhemmin Suomen lainsäädännössä. Tätä taustaa vasten voisi olettaa, että ihan huomenna se ei ole käytössä, mutta noin parin kolmen vuoden kokonaisajasta voi puhua, OP-Pohjolan asiantuntijapäällikkö Jussi Snellman arvioi.,

Kaupan ala pitää kuitenkin esitystä liian pehmeänä. Kauppiaat haluaisivat pienen kiinteän maksun, joka heijastelisi paremmin korttimaksamisen todellisia kustannuksia.

(MTV3 – STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.