Mainos

EU-sopimus sääntelemään pätkätyösuhteita

Pitkään valmisteltu määräaikaisia työsuhteita koskeva EU-tason sopimus hyväksyttiin virallisesti tänään. Eurooppalaisten työmarkkinajärjestöjen katto-organisaatiot allekirjoittivat sopimuksen Varsovassa.

Sopimus on käytännössä hyväksytty järjestöjen päättävissä elimissä jo aiemmin. Asiasta saavutettiin neuvottelutulos Unicen ja palkansaajapuolen kattojärjestön EAY:n välillä tammikuussa. Työnantajien eurooppalaiset kattojärjestöt Unice ja Ceep hyväksyivät sopimuksen kuukausi sitten.

EU:n työllisyysasioista vastaava komissaari Padraig Flynn arvioi sopimuksen olleen poliittisesti herkkä ja teknisesti vaikea kysymys. Sopimuksen tarkoitus on parantaa määräaikaisissa palvelussuhteissa olevien asemaa ja toisaalta turvata markkinoiden vaatima joustavuus.

Suomen osalta sopimus ei tuo kovin suuria muutoksia. Siinä annetaan kuitenkin säännöksiä mm. siitä, millä ehdoilla määräaikaisia työsopimuksia voidaan jatkaa. Sopimuksessa kielletään etenkin peräkkäisten sopimusten väärinkäyttö. Ensimmäisen määräaikaisen työsuhteen käytölle ei aseteta rajoituksia, mutta työsuhteen "ketjuttaminen" vaatii erityiset perustelut. Ilman hyvä syitä määräaikaista työntekijää ei myöskään saa syrjiä eli asettaa huonompaan asemaan kuin vakinainen työntekijä.

Nyt hyväksytty sopimus on kolmas laajempi eurooppalaisten työmarkkinajärjestöjen solmima sopimus. Aiemmin on tehty sopimukset vanhempainlomista ja osa-aikatyöstä. Työmarkkinajärjestöjen on tarkoitus neuvotella vielä tänä vuonna myös vuokratyövoimaa myyviä yrityksiä koskevasta sopimuksesta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.