Mainos

EU sopi 16 vuoden banaanikiistan Latinalaisen Amerikan kanssa

Euroopan unioni ja Latinalaisen Amerikan banaanintuottajat pääsivät Brasilian ulkoministerin Celso Amorimin mukaan eilen sopuun 16 vuotta jatkuneessa kiistassa banaanien viennistä unioniin. Sitkeän kiistan ratkaisua vauhditti WTO:n pääjohtajan Pascal Lamyn sovittelu.

Maailman kauppajärjestön WTO:n epävirallisen ministerikokouksen yhteydessä tehdyn sopimuksen arvioidaan parantavan mahdollisuuksia Dohan kierroksen kauppasopimuksen syntymiseen. EU:n tiedottajan Peter Powerin mukaan neuvotteluissa edistyttiin merkittävästi, mutta sopimusta on vielä hiottava.

-Olemme saaneet päätetyksi 16 vuoden banaanisodat. Voimme vihdoin jättää taaksemme Gattin ja WTO:n historian vaikeimman kiistan, sanoi Costa Rican WTO-lähettiläs Ronaldo Saborio Soto. Hänen mukaansa yksi Dohan kierroksen pahimmista kiistoista on siis ratkaistu.

WTO:n ministerikokous otti lauantaina aikalisää, kun kuilun partaalla horjuneen kokouksen onnistuminen näytti mahdolliselta. Keskeiset kauppamaat hyväksyivät neuvottelujen jatkamisen Lamyn ja Meksikon vetämien ns. keskiryhmän maiden sovitteluesityksen pohjalta. Kauppapoliitikkojen mukaan kokousta jatketaan keskiviikkoon. Sen oli alun perin määrä päättyä lauantaina.

Banaanikiistan lisäksi myös Yhdysvaltain puuvillatukia koskevan kiistan toivotaan selviävän alkuviikon aikana. Sen ratkaisemisesta on käyty jatkuvia keskusteluja Geneven kokouksen yhteydessä.

Banaanikiistan ratkaisun taakse on saatava myös niin sanotut ACP-maat, jotka ovat suurimmaksi osaksi EU:n jäsenmaiden entisiä siirtomaita. Niillä on ollut etuoikeutettu asema banaanien viennissä unionin markkinoille. Muiden banaaninviejämaiden nostama prosessi on ollut kauppajärjestön riitojenratkaisussa vuosia.

EU on hävinnyt kiistan aikana lukuisia käsittelyjä kauppajärjestön riitojenratkaisuelimessä. Sen seurauksena se laski banaanien tullin 176 euroon, 276 dollariin tonnilta. ACP-maille EU varaa edelleen suuren tullittoman tuontikiintiön. Muut banaaninviejät pitävät menettelyä yhä syrjivänä.

Eilinen ratkaisu pohjautuu Lamyn esitykseen. Sopimuksen mukaan EU alentaa banaanitullin ensi vuonna 148 euroon ja vuoteen 2016 mennessä edelleen 114 euroon tonnilta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.