EU-puheenjohtaja penää laajaa tulevaisuuskeskustelua

Kaatunutta perustuslakia yritetään nostaa jaloilleen.

EU:n uusi puheenjohtajamaa Itävalta pohjustaa yhdessä EU:n komission kanssa laajaa keskustelua unionin tulevaisuudesta. Keskustelun yhtenä osana kaivetaan esiin EU:n perustuslakia, joka kuopattiin viime keväänä Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä.

- Perustuslaki ei ole kuollut, mutta se ei ole myöskään toiminnassa. Kaikki uudet avaukset ovat tervetulleita, sanoi Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel tänään Wienissä esitellessään puheenjohtajamaan keskeisiä tavoitteita.

Schüsseliä tuki vahvasti EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso, joka lupasi, että uudet avaukset solmun avaamiseksi esitellään kesäkuun huippukokouksessa Brysselissä. EU-maiden johtajien odotetaan silloin arvioivan, saadaanko perustuslaki vielä jollain keinoin henkiin.

- Unioni on edelleen kriisissä, joka on kyettävä ratkaisemaan. Ratkaisua on haettava hyvässä yhteistyössä kaikkien jäsenmaiden kanssa niin, että uudet jakolinjat kyetään välttämään, hän huomautti.

Schüssel puolestaan tähdensi, että perustuslaki on parempi vaihtoehto kuin nykyinen päätöksentekojärjestelmä, joka koetaan monimutkaiseksi ja hankalaksi.

Kesäkuuksi valmistuvia uusia ehdotuksia ei vielä tarkemmin kommentoitu. Myös se jäi avoimeksi, kuinka vakavasti pohditaan kajoamista perustuslain sisältöön.

Laaja kokonaisuus

Schüssel muistutti, että perustuslaki on ainoastaan yksi osa avoinna olevista kysymyksistä, joihin Itävalta lähtee hakemaan vastauksia.

Kesäkuun huippukokouksessa olisi kyettävä jo tarkemmin arvioimaan, mitä eurooppalainen malli tarkoittaa ja mitä siltä halutaan.

Itävalta pyrkii virittämään laajan keskustelun jäsenmaissa kansalaisten huolista ja odotuksista. Keskusteluun tuodaan muun muassa työllisyys, sosiaalinen yhdentyminen, talous ja eurooppalaiset arvot.

- Ihmisten painavin huoli ei kohdistu perustuslakiin, vaan työllisyyteen ja kasvuun, Barroso säesti.

Työllisyyteen ja kasvuun keskitytään jo maaliskuun EU:n huippukokouksessa. Panostuksia luvataan ennakkoon erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat