Mainos

EU poistamassa brittilihan vientikiellon

EU:n komissio on päättänyt ehdoista, joilla se on valmis purkamaan brittinaudanlihaa ja siitä tehtyjä tuotteita koskevan vientikiellon. Britannian lihantuottajat ja viranomaiset ovat jo kaksi vuotta kestäneen kiellon aikana toteuttaneet suurimman osan esitetyistä ehdoista.

Mikäli EU päättää poistaa vientikiellon, saadaan saarivaltiosta Euroopan lihatiskeille ainoastaan vuoden 1996 elokuun jälkeen päivänvalon nähneiden nautojen lihaa. Eläviä nautoja ei saa Britanniasta tuoda. Eläimet täytyy myös teurastaa vientiä varten hyväksytyissä teurastamoissa.

Komissio jättää ehdotuksensa EU:n eläinlääketieteellisen komitean tutkittavaksi. Jos komitea toteaa brittinaudanlihan, sen valvonnan ja teurastamokäsittelyn täyttävän komission asettamat ehdot, komissio kumoaa vientikiellon. Muussa tapauksessa asia pyritään saamaan 22. kesäkuuta EU:n maatalousministereiden kokouksen esityslistalle. Eläinlääketieteellinen komitea kokoontuu asian tiimoilta ensimmäisen kerran ylihuomenna.

Brittinautojen liha määrättiin vientikieltoon kaksi vuotta sitten, kun tieteellisesti todettiin, että BSE eli hullun lehmän tauti voi levitä myös ihmisiin. Taudin pelättiin myös leviävän karjaan muualle Eurooppaan.

EU:n maatalousministerit päättivät aiemmin tänä vuonna naudanlihan tuonnin osittaisesta sallimisesta Pohjois-Irlannista. Pohjois-Irlannissa hullun lehmän tautia on esiintynyt huomattavasti vähemmän kuin muualla Britanniassa. Britannian lihantuottajat laskevat kuluvan vuosikymmeniä, ennen kuin he kykenevät saamaan takaisin vientikiellon takia menettämänsä tulot. Kahden vuoden aikana muiden maiden lihantuottajat ovat vallanneet markkinat ja myös punnan korkea kurssi vaikeuttanee viennin elpymistä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.