EU-parlamentti pui palveludirektiivia

Parlamentin pääpuoleryhmissä ollaan menossa kohti kompromissia, joka saattaa pitkälti vesittää direktiivin.

EU:n parlamentin isot poliittiset ryhmät ovat lähestyneet sopua kiistellystä palveludirektiivistä. Elinkeinoelämän mukaan parlamenttiryhmissä pohjustettu lopputulos on niin vesitetty, että rajat ylittävälle palvelutarjonnalle haluttu piristysruiske jää vaille piikkiä. Jopa direktiivin periaatteellisimmat vastustajat alkoivat pohtia, onko uudistuksessa enää mitään vastustettavaa.

Konservatiivien ja sosialistien odotetaan hiovan myöhään illalla ryhmäkokouksissaan direktiiviesityksen sellaiseen kuntoon, että kompromissille saadaan torstaina laaja tuki parlamentin täysistunnossa Ranskan Strasbourgissa.

Ryhmät ovat jo varsin pitkälle sopineet niistä palvelualoista, jotka jätetään direktiivin ulkopuolelle. Listalla ovat muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelut, kuljetukset, satamat, vuokratyöyritykset, rahapelit, verotus sekä yleishyödylliset, audiovisuaaliset, oikeudelliset ja turvapalvelut.

Sovun suurimmaksi uhaksi on noussut tekstimaininta, joka antaisi jäsenmaille mahdollisuuden rajoittaa kuluttajasuojaan ja sosiaalipolitiikkaan liittyviä palveluita. Konservatiivien mielestä näin väljä maininta voisi käytännössä johtaa kansallisiin suojiin lähes alalla kuin alalla. Erimielisyyttä oli niin ikään siitä, pitäisikö kaikki terveyspalvelut sulkea direktiivin ulkopuolelle.

Vastustusta etenkin Ranskassa

EU:n komission vuonna 2004 antaman esityksen tavoitteena oli, että palvelut päästettäisiin varsin vapaasti kilpailemaan EU:n sisämarkkinoilla kansallisia suojia ja byrokratiaa karsimalla. Kattavaa direktiiviä on perusteltu välttämättömäksi ruiskeeksi unionin talouskasvulle, sillä palvelujen lasketaan tuovan noin 70 prosenttia EU:n bruttokansantuotteesta ja työpaikoista.

Palvelujen vapaa liike on kuitenkin törmännyt tiukkaan vastustukseen eräissä vanhoissa unionin jäsenmaissa, eritoten Ranskassa. Vastapuolella ovat uudet jäsenet, jotka eivät niele palvelu- ja työtarjontansa tielle rakennettuja esteitä.

Hyvin laajasti tunnustetaan, että palveludirektiivistä kasvoi mörkö, joka halutaan nyt siivota pöydältä.

- Tästä on taatusti tulossa ristiriitainen malli, joka on osittain huonoa lainsäädäntöä. Nyt tarvitaan kuitenkin symbolinen liike eteenpäin, joka voisi olla edes jonkinlainen alku joskus toimiville eurooppalaisille palvelumarkkinoille, parlamenttiedustaja Lasse Lehtinen myönsi.

- Lopputulos voisi olla kunnianhimoisempi, mutta juna on hyvä saada eteenpäin nyt, kun Eurooppa elää kansallisten suojapaineiden ja muukalaisvihan tilassa, luonnehti puolestaan Alexander Stubb.

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso vahvisti, että parlamentin torstainen äänestys luotaa pohjan uudelle esitykselle, joka annettaneen huhtikuun loppuun mennessä. Hän sanoi, että nyt on korkea aika jättää taakse direktiivikeskustelun kaivamat kuilut kansalaisten luottamuksen palauttamiseksi.

EK: Kompromissi voi merkitä takapakkia

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtajan Leif Fagernäsin mukaan Euroopan nosto maailman kilpailukykyisimmäksi talousalueeksi vuosikymmenen loppuun mennessä uhkaa jäädä haaveeksi.

- Palveludirektiivin näivettyminen olisi vakava takaisku myös Suomelle, sillä meillä on paljon annettavaa ja vientipotentiaalia muun muassa terveyspalveluissa, hän sanoi Porissa.

- Jos palveludirektiivin sisältö muotoutuu sellaiseksi kuin viime päivien tiedot kertovat, on pakko kyseenalaistaa koko direktiivin hyöty ja tarpeellisuus. Parlamentin kompromissiluonnos voi merkitä jopa takapakkia, sillä jäsenmaat saisivat nykyistä laajemmat oikeudet rajoittaa palvelujen tarjontaa, Fagernäs arvioi.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 14.02.2006)

Lue myös:

    Uusimmat