EU-parlamentti hyväksyi uudet määräykset GMO-tuotteille

Euroopan parlamentti on hyväksynyt uudet määräykset geenimuunneltujen tuotteiden merkitsemisestä ja jäljittämisestä. Yhdysvallat tuomitsi odotetusti määräykset kalliina ja sekavina.

Säädökset edellyttävät, että ruuantuottajien on eroteltava GMO-lajikkeet tavanomaisista ja estettävä GMO-valmisteiden sekoittuminen tavanomaisiin ruokiin. Jos ruoka sisältää yli 0,9 prosenttia geenimuunneltuja ainesosia, on tuotteeseen laitettava GMO-merkintä.

Unionilla on myös oikeus ryhtyä "tarvittaviin toimenpiteisiin" GMO-lajikkeiden ja tavanomaisten lajikkeiden risteytymisen estämiseksi. EU:n kuluttaja-asioista vastaava komissaari David Byrne toivoi, että uudet määräykset auttaisivat lopettamaan unionin ja Yhdysvaltain välille kehkeytyneen kiistan GMO-tuotteista ja saisivat Yhdysvallat luopumaan aikeestaan nostaa kanne EU:ta vastaan Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa. Yhdysvallat ei ole kommentoinut asiaa.

Säädöspaketti vaatii vielä EU:n jäsenvaltioiden hyväksynnän ennen voimaanastumistaan. Tämän arvioidaan tapahtuvan syyskuuhun mennessä. Yrityksille annetaan puolen vuoden siirtymäaika uusien määräysten noudattamiseen.

Askel tuonti- kiellon purkamiseksi

Parlamentin hyväksymää säädöspakettia pidetään askeleena kohti GMO-tuotteille asetetun tuontikiellon purkamista unionissa. EU kielsi kaikkien uusien GMO-lajikkeiden käytön sekä viljelyssä että ruokatuotteissa vuonna 1998 BSE-taudista syntyneen kohun jälkimainingeissa. Yhdysvaltain mukaan tuontikielto aiheuttaa amerikkalaisviljelijöille vuosittain 300 miljoonan dollarin tappiot.

Kuluttajajärjestöt ottivat parlamentin päätöksen tyytyväisin mielin vastaan. Myös ympäristöjärjestöt olivat mielissään. GMO-tuotteita vastaan kampanjoineen Maan ystävät -järjestön edustajan Geert Ritseman mukaan EU pysyy edelleen GMO-tuotteista vapaana vyöhykkeenä, koska kuluttajat eivät halua ostaa niitä.

Ruokateollisuuden mielestä uudet määräykset johtanevat vain lieviin kansallisiin määräyksiin mm. siitä, kuinka etäälle GMO-viljat pitää tavallisista viljoista istuttaa. Ympäristöaktivistien mukaan määräykset mahdollistavat kuitenkin suurten GMO-vapaiden alueiden perustamisen. Ympäristöjärjestöt ovat olleet huolestuneita siitä, että GMO-lajikkeet saattavat risteytyä villien sukulaiskasviensa kanssa ja tuottaa "superrikkaruohoja", joita ei saada kuriin.

(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat