Mainos

EU-parlamentti hyväksyi kemikaalilain

Laki varmistaa kemikaaliviraston tulon Helsinkiin.

EU:n parlamentti on hyväksynyt äänin 529-98 kemikaalilain, jonka on määrä tehostaa vaarallisten aineiden testausta ja valvontaa. Ranskan Strasbourgissa koolla olevan parlamentin päätös varmisti samalla EU:n kemikaaliviraston sijoittumisen Helsinkiin.

Kemikaalilain päätavoitteena on saada yhteiseen rekisteriin kaikkiaan noin 30 000 kemikaalia. Niistä pahimmat joutuvat laajan testausvelvoitteen piiriin.

Lain myötä todistustaakka siirtyy paljolti yrityksille. Niiden on tarvittaessa todistettava, että jokapäiväisten käyttötavaroiden raaka-aineet ovat turvallisia

Jäsenmaiden on vielä vahvistettava laki, mutta se on enää pelkkä muodollisuus.

- Tämä oli kaikkien osapuolten yhteinen saavutus. Pakettia ehdittiin käsitellä viiden puheenjohtajamaan aikana. Nyt voidaan odottaa, että kemikaalilaki toimii ensi kesäkuun alusta lähtien, sanoi parlamentin sosialistiryhmän italialainen edustaja Guido Sacconi. Hän vastasi mietinnöstä, josta parlamentti tänään äänesti.

Hormonit hermostuttivat

Kiistellystä lakipaketista hierottiin sopua viime hetken neuvotteluissa, joihin osallistuivat puheenjohtajamaa Suomen, EU:n parlamentin ja EU:n komission edustajat.

Tilanne laukesi marras-joulukuun taitteessa kompromissiin, jota erityisesti parlamentin vihreät pitivät liian vesitettynä.

Loppusuoran suurin vääntö käytiin yritysten niin sanotusta korvausvelvoitteesta, jonka mukaan vaarallisimmat kemikaalit on vaihdettava turvallisempaan aineeseen, mikäli sellainen vain löytyy.

Parlamentin konservatiivien ja alan yritysten laajasti karsastama ajatus sisällytettiin lopulta lakiin, mutta siivottuna versiona. Korvausvelvoitteen piiristä poistettiin muun muassa ihmisen hormonitoimintaa häiritsevät kemikaalit.

(MTV3-STT)

Lue lisää kemikaaliasetuksesta ja -virastosta Ympäristöministeriön tai Valtioneuvoston sivuilta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.