EU-parlamentti haluaa tietää CIA-vankiloiden sijaintimaat

EU-parlamentti ja Euroopan neuvosto ovat jo pitkään yrittäneet selvittää väitteitä CIA:n vankiloista ja vankilennoista, mutta jäsenmaiden hallitukset eivät näytä olleen erityisen aktiivisia asiassa. Euroopassa salaisia keskuksia on epäilty olleen Puolassa ja Romaniassa. Maat ovat kuitenkin kiistäneet epäilyt tiukasti.

Euroopan unionin parlamentti kaipaa selvyyttä Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n salaisten vankiloiden sijaintimaista.

- Näiden vankileirien sijainti on saatava julkiseksi, CIA-pidätyksiä parlamentissa selvittävän työryhmän jäsen Wolfgang Kreissl-Dörfler vaati.

Yhdysvaltain presidentti Geroge W. Bush myönsi eilen ensimmäistä kertaa, että CIA on kuulustellut pidätettyjä terroriepäiltyjä ulkomailla. Maa ei ole aiemminkaan kiistänyt vankiloiden olemassaoloa.

Vankiloita uskotaan olevan tai olleen muun muassa Afganistanissa. Euroopassa salaisia keskuksia on epäilty olleen Puolassa ja Romaniassa. Maat ovat kuitenkin kiistäneet epäilyt tiukasti.

EU-komissio kehotti jälleen jäsenmaiden hallituksia selvittämään tilanteen omalta osaltaan.

EU-parlamentti ja Euroopan neuvosto ovat jo pitkään yrittäneet selvittää väitteitä CIA:n vankiloista ja vankilennoista, mutta jäsenmaiden hallitukset eivät näytä olleen erityisen aktiivisia asiassa. Ilman jäsenmaiden aktiivista yhteistyötä kovien todisteiden hankkiminen väitteiden tueksi on erittäin hankalaa.

Pentagon kieltää epäilyttävät kuulustelutekniikat

Pentagon

Yhdysvaltain puolustusministeriö kieltää kuulustelutavat, joissa vankeja kohdellaan huonosti.

Pentagon julkisti eilen uudet kuulustelutekniikkaa koskevat säännöt, joiden mukaan muun muassa alastomaksi pakottaminen, huputtaminen, koirien käyttäminen ja valeteloitukset kielletään kuulusteluissa. Kaikkiaan uudet säännöt kieltävät kahdeksan epäilyttävää kuulustelutapaa.

Uusissa ohjeissa kielletään seikkaperäisesti kiduttaminen ja julmuus sekä epäinhimillinen ja alentava kohtelu. Sallittuja kuulustelutekniikoita ovat edelleen muun muassa imartelu, yhteistyöstä maksaminen ja pelon lietsominen. Lisäksi kuulustelija voi käyttää valehenkilöllisyyttä.

Yhdysvaltain armeijan aiemmat kuulustelusäännöt olivat vuodelta 1992. Armeijaa on arvosteltu runsaasti vankien huonosta kohtelusta muun muassa Irakissa ja Guantanamon vankileirillä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat