EU-operaatio Kosovossa lykkääntyy YK-ongelmien takia

Euroopan unionin poliisioperaatio Kosovossa ei pääse vauhtiin suunnitellussa aikataulussa. EU:n piti alun perin ottaa vastuu alueen vakauttamisesta YK:lta kesäkuussa, mutta unioni ei ole saanut YK:lta selviä valtuuksia vastuun siirtoon.

- Sanomattakin on selvää, ettei operaatio lähde aikataulussa liikkeelle, myöntää ulkoministeri Alexander Stubb.

Kosovon ongelmat olivat esillä ulkoministerien kokouksessa Brysselissä.

Tilanne itsenäiseksi julistautuneen Kosovon hallinnoinnin osalta on tällä hetkellä hyvin sekava.

Kosovon uusi perustuslaki tulee voimaan 15. kesäkuuta. Sen mukaan ylin vastuu Kosovosta ei enää kuulu YK:lle, joka vastasi alueesta ennen itsenäistymisjulistusta.

Samalla YK kuitenkin on käytännössä yhä paikan päällä vielä kesäkuussakin. YK:n jäsenmaiden enemmistö ei ole tunnustanut itsenäistä Kosovoa.

Stubb: Pakka on aika sekaisin

EU:n on lähes mahdotonta aloittaa omaa operaatiotaan ilman yhteistyötä YK:n kanssa. EU:n piti esimerkiksi saada YK:n käyttämät hallintorakennukset itselleen, mutta tämä ei ole vielä onnistunut.

Etenkään ne EU-maat, jotka eivät ole tunnustaneet Kosovoa, eivät halua tehdä mitään vastoin YK.n tahtoa.Kaiken kukkuraksi Kosovon serbivähemmistö kieltäytyy yksiselitteisesti hyväksymästä unionin operaatiota alueelleen.

- Pakka on tällä hetkellä aika sekaisin, Stubb myönsi.

Hänen mukaansa Kosovon perustuslain voimaantuloa odotetaan EU:ssa osin pelonsekaisinkin tuntein, koska tilanne on epäselvä.

EU toivoo, että ratkaisu löytyisi YK:n kanssa mahdollisimman pian. Unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana tapaa YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin mahdollisesti jo tällä viikolla.

Hallinnollisen tyhjiön riskistä on ollut huolissaan myös sotilasliitto Nato, jolla on Kosovossa 16 000 KFOR-operaation sotilasta. KFOR vastaa alueella vain sotilaallisesta turvallisuudesta, eikä Nato halua itselleen esimerkiksi poliisin roolia.

- Naton tehtävä ei tietenkään ole olla poliisina, puolustusministeri Jyri Häkämies painottaa.

- Olisi erittäin tärkeää, että siirto EU:lle kävisi mahdollisimman nopeasti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat