Mainos

EU:n ydinvoimalle ehdotetaan yhteisiä turvanormeja

Euroopan ydinvoimaloille ehdotetaan yhteisiä sääntöjä, joilla lisättäisiin laitosten turvallisuutta. EU:n komission tänään esittelemä paketti sisältää myös suosituksen ydinjätteiden loppusijoituksen aikataulusta.

Espanjalainen energiakomissaari Loyola de Palacio katsoo, että yhteisestä käytännöstä on sovittava kaikissa jäsenmaissa. Hänen mukaansa huomio on kiinnittynyt liiaksi EU:n hakijamaiden ydinvoimaloiden turvallisuuteen.

- Velvollisuutemme on varmistaa yhteinen perusta ydinturvallisuudelle ja ydinjätteiden käsittelylle, de Palacio sanoi Brysselissä.

Esitys loisi toteutuessaan lakiperustan turvanormeille, valvonnalle ja tarkastuksille. De Palacio kannattaa turvaviranomaisen perustamista, joka valvoisi tilannetta kaikissa maissa. Sen sijaan hän vastustaa pistokokeiden tekoa voimaloihin.

De Palacio vaati myös, että radioaktiivisen jätteen varastoinnin loppusijoituspaikat olisi vahvistettava määräajassa. Komission mielestä maaperään hautaus on turvallisin tapa hävittää jätteet. Korkea-aktiivisten jätteiden takaraja olisi vuosi 2008, matala-aktiivisten ja lyhytikäisten jätteiden loppukäsittelyn pitäisi puolestaan olla selvillä viimeistään 2013.

Edelleen Euroopan atomienergiayhteisön Euroatomin lainapääomaa pyydetään nostettavaksi, jotta ydinvoimaloiden turvallisuutta parannetaan ja vanhat laitokset voidaan poistaa käytöstä.

Useat ympäristöjärjestöt ovat arvostelleet tuoreeltaan komission esityksiä. Paketin pelätään elvyttävän ydinvoimateollisuutta laajentuvassa EU:ssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.