Mainos

EU:n valtuuskunta Algeriaan tällä viikolla

Euroopan unioni lähettää viikonvaihteeseen mennessä valtuuskunnan Algeriaan, kertoivat diplomaatit EU-maiden korkean tason virkamieskokouksen jälkeen Brysselissä tänään. Algeria on periaatteessa luvannut ottaa vastaan EU:n valtuuskunnan sillä ehdolla, että neuvotteluissa keskitytään apuun "terrorismin kukistamiseksi".

Matka on laatuaan ensimmäinen sen jälkeen kun Algerian väkivaltaisuudet alkoivat vuoden 1992 mitätöityjen parlamenttivaalien jälkeen. EU:n valtuuskunnan vierailu on myös ensi askel ulkomaiden asioihinpuuttumista vastustavan Algerian hallituksen ja lännen vuoropuhelussa. Matkan päätarkoituksena on osoittaa solidaarisuutta Algerian kansalle ja kerätä tietoja nykyisestä tilanteesta väkivaltaisten verilöylyjen jälkeen. Samalla EU haluaa ilmaista Algerian viranomaisille tukensa terrorismin vastustamisessa.

Valtuuskunta koostuu EU:n ns. puheenjohtajatroikan - Britannian, Itävallan ja Luxemburgin - diplomaateista, ja voi matkustaa heti kun Algeria sen sallii. Troikkaan kuuluvat EU:n nykyinen, seuraava ja edellinen puheenjohtajamaa. Siviileihin kohdistuneet verilöylyt ovat pelkästään tänä vuonna vaatineet yli 1000 ihmishenkeä Algeriassa.

Norjakin lähettää edustajan

Norja aikoo lähettää erityisedustajan Algeriaan keskustelemaan väkivaltakriisistä ja tarjoamaan humanitaarista apua, Norjan ulkoministeri Knut Vollebäk kertoi tänän toimittajille. Algeria ei ole vielä virallisesti suostunut ottamaan vastaan Norjan edustajaa, mutta Norjalla ei ole mitään syytä uskoa, ettei se suostuisi, Kööpenhaminassa vieraileva Vollebäk lisäsi. Matka on etupäässä humanitaarinen, koska Norja ei voi toimettomana seurata, kuinka ihmisiä tapetaan päivittäin. Vähemmän tärkeää on, kuka on vastuussa väkivallasta, Norjan ulkoministeri totesi.

Tanskan ulkoministeri Niels Helveg Petersen kehotti eilen YK:ta toimimaan Algerian kysymyksessä ja lähettämään edustajiaan tutustumaan tilanteeseen. Algeria otti tänään vastaan Kanadan erityislähettilään, joka oli saapunut keskustelemaan verilöylyistä.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.