Mainos

EU:n tupakkakanne nurin USA:ssa

Brooklynilaisen oikeusistuimen tuomari Nicholas Garaufis on hylännyt EU:n kahta amerikkalaista tupakkayhtiötä vastaan viime marraskuussa nostaman siviilikanteen. EU syyttää Philip Morris- ja R. J. Reynolds -yhtiöitä tupakan salakuljetuksen suosimisesta.

Garaufiksen mukaan tupakkayhtiöiden toiminta ei ole vahingoittanut EU:ta. EU:n komission mukaan Philip Morris ja R. J. Reynolds ovat myyneet tupakkaa salakuljettajille useiden vuosien ajan. Valmiste- ja arvonlisäveroja on komission arvion mukaan kierretty miljardien eurojen arvosta.

Yritykset ovat kanteen mukaan valmistaneet väärennettyjä asiakirjoja salakuljetuksen helpottamiseksi, ottaneet vastaan maksuja hämärille tileille ja kaikin tavoin pyrkineet peittämään salakuljetusta.

Kymmenien miljardien tappiot EU:lle


Salakuljetuksesta on koitunut suuret menetykset sekä EU:n että sen jäsenmaiden budjeteille. Joidenkin arvioiden perusteella menetykset ovat jopa kymmenen miljardia euroa vuodessa. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun EU nostaa kanteen yrityksiä vastaan EU:n ulkopuolella. Philip Morrisin varatoimitusjohtaja William Ohlemeyer ehdottaa EU:lle kiistan ratkaisemista neuvotteluteitse oikeusprosessin sijasta.

-Mikäli EU tai joku sen jäsenmaista jatkaa nyt hylätystä kanteesta huolimatta oikeusprosessia, me puolustaudumme päättäväisesti, Ohlemeyer kirjoittaa Philip Morrisin tiedotteessa. Suomi liittyi EU:n kanteeseen viime helmikuussa. Myös Italia, Saksa, Espanja ja Ranska yhtyivät kanteeseen. Suomeen tulee salakuljetettua tupakkaa lähinnä itärajan takaa.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.