EU:n suuri potentiaali ja sen alihyödyntäminen nostettiin pöydälle – näihin asioihin tartuttava tulevalla puheenjohtajuuskaudella

Eduskunnassa käytiin keskiviikkona ajankohtaiskeskustelu Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan työkaluista. Moni kansanedustaja nosti esille Euroopan unionin suuren potentiaalin ja toisaalta sen alihyödyntämisen.

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan EU voisi rauhantyössä ja kriisinhallinnassa tehdä paljon enemmän monilla alueilla. Haavisto huomautti myös Suomen lähenevästä puheenjohtajakaudesta.

–  EU:n pitäisi ottaa enemmän roolia yhteisenä rauhanprosessien tukijana, ja toivon, että tämä nousisi puheenjohtajuuskaudella myös vahvasti esille, Haavisto sanoi.

Kokoomuksen Pertti Salolainen valitteli, että EU on heikkouden tilassa muun muassa brexitin takia. Hän sanoi, että Suomen rooli jäsenmaiden yhtenäisyyden vahvistamisessa korostuu puheenjohtajuuden myötä.

–  Me tulemme tosiaan Euroopan unionin puheenjohtajamaaksi lähiaikoina. Se tarkoittaa sitä, että me voisimme miettiä hyvin tarkkaan, millä tavalla me lisäämme jäsenmaiden yhtenäisyyttä ja kansainvälistä yhteistoimintakykyä.

–  Euroopan unionilla on suuri mahdollisuus olla vahvempi, ja Suomella on mahdollisuus vahvistaa tätä roolia, kun olemme puheenjohtajamaana, Salolainen sanoi.

"Sotaa käyviin maihin ei pitäisi viedä puolustustarvikkeita"

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki otti esille Suomen aseviennin sisällissotaa Jemenissä käyville maille.

–  Hallitus on nyt lopulta tehnyt päätöksen, että uusia vientilupia ei anneta, ja senkin vasta sen edessä, kun se tiesi, että eduskunnan ulkoasiainvaliokunta oli ottamassa asiaan kantaa, Arhinmäki sanoi.

Hänen mukaansa tällaisissa asioissa pitäisi jatkossa olla tarkempi ja miettiä Suomen roolia maailmassa.

–  Ja tällaisiin maihin, jotka käyvät sotaa, ei pitäisi viedä puolustustarvikkeita tai aseita eikä niistä myöskään pitäisi niitä ostaa, jos kannamme sen roolimme kriisien välittäjänä.

Lue myös:

    Uusimmat