Mainos

EU:n sekaannus lisää epäilyjä rahaliiton kestävyydestä

Unionin rivien repeileminen sekä heikko talouskasvu ovat heikentäneet luottamusta rahaliiton kriisinsietokykyyn. Italian äärioikeisto haikailee jo takaisin liiraan.

EU:n kansanäänestyksien luoma poliittinen sekaannus on viime päivinä lisännyt keskustelua myös euron tulevaisuudesta ja rahaliiton kestävyydestä.

Vaikka analyytikot eivät uskokaan EU-perustuslain kaatumisen yksin uhkaavan euroa, on poliittinen hätätunnelma yhdessä heikon talouskasvun kanssa herättänyt kysymyksiä rahaliiton kyvystä kestää kriisejä. Euroopan keskuspankin Jean-Claude Trichet'n mukaan puheet rahaliiton romahtamisesta ovat absurdeja.

- Euron päättymisestä puhuminen on yhtä uskottavaa kuin se, että Kalifornia hylkäisi dollarin, Trichet kommentoi eilen.

Myös EU-komissio on vakuuttanut spekulaation olevan turhaa.

- Euro on ikuinen, painotti komission tiedottaja Amelia Torres tänään.

Poliittinen sekaannus voi kuitenkin vaikuttaa investoijien halukkuuteen pitää euroa hallussaan. Huomiota on jo aiemmin kiinnitetty siihen, että EU:lla on yhteinen rahapolitiikka, mutta ei yhteistä talouspolitiikkaa. Lisäksi EU-maiden kyky reagoida laajaan valuuttapakoon on vielä testaamatta. Myös kansalaisten tyytymättömyys yhteisvaluuttaa kohtaan voi helposti lisääntyä, jos talous- ja työtilanne pysyy pitkään heikkona.

Italian äärioikeisto haikailee jo liiraa

Italian sosiaaliasioista vastaava ministeri Roberto Maroni kehotti perjantaina Italiaa jopa selvittämään väliaikaista liiraan palaamisen mahdollisuutta. Äärikansallista Pohjoinen liitto -puoluetta edustava Maroni sanoi La Repubblica -lehden haastattelussa, että euro on heikentänyt maan taloutta eikä ole tuonut italialaisille hyvinvointia. Euron kurssi laski haastattelun jälkeen selvästi.

Erityisesti Euroopan keskuspankin korkopolitiikkaa pidetään laman kourissa painivassa Italiassa epäonnistuneena. Korkopolitiikan haaste onkin, että yhteisen, EU:n kattavan talouspolitiikan puuttuessa yksi ja sama ohjauskorko ei välttämättä sovi erilaisten kasvuvauhtien jäsenmaille. Jäsenmaiden kansallista liikkumavaraa kaventaa myös se, etteivät ne enää voi devalvoida valuuttojaan tilanteen helpottamiseksi.

Saksalaisen Stern-lehden mukaan Saksan valtiovarainministeri Hans Eichel ja maan keskuspankin johtaja Axel Weber olisivat jo tahollaan keskustelleet euron epäonnistumisesta ekonomistitapaamisessa. Väitteet on virallisesti kiistetty tiukasti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.