Mainos

EU:n puolustusyhteistyötä yritetään viedä eteenpäin "niin pian kuin mahdollista" – konkretiaa vielä hahmotellaan

EU:n puolustusyhteistyö etenee, mutta konkretiaa joudutaan vielä odottamaan.

Brysselissä koolla olleet EU-maiden puolustusministerit asettivat torstaina tavoitteekseen, että sopimus rakenteellisesta yhteistyöstä yritetään saada aikaan niin pian kuin mahdollista.

Asiaan on tarkoitus palata juhannusviikon huippukokouksessa.

Pysyvä rakenteellinen yhteistyö on keskeinen osa EU:n tiivistyvää puolustusyhteistyötä. Ajatuksena on, että halukkaat maat voivat tehdä yhteistyötä sopimissaan asioissa.

Ovi pysyvään rakenteelliseen yhteistyöhön pidetään puolustusministerien mukaan auki kaikille halukkaille. Mukaan voisivat liittyä kaikki EU-maat, jotka täyttävät tietyt kriteerit ja ovat valmiita sitoutumaan yhdessä sovittuun.

Eduskunta vaati viime vuoden lopussa selvitystä EU:n puolustuksesta.

2:14

Esillä kyberuhkiin vastaaminen

Se mitä maat voisivat yhdessä tehdä, on tähän mennessä vasta hahmoteltu epävirallisissa keskusteluissa. Esillä on ollut esimerkiksi kyberuhkiin vastaaminen ja tilannetiedon jakaminen. Suomalaisia voisi kiinnostaa esimerkiksi yhteisen meritilannekuvan parantaminen.

Suomi on muiden jäsenmaiden tavoin suhtautunut yhteistyön tiivistämiseen positiivisesti. Epävirallisen arvion mukaan jäsenmailla olisi loppusyksystä edessään valinnanpaikka: haluavatko ne lähteä mukaan pysyvään rakenteelliseen yhteistyöhön.

Puolustusyhteistyö etenee EU:ssa muitakin reittejä. Kesäkuun alussa komissiolta odotetaan esimerkiksi esitystä puolustusrahastosta.

Suomea kokouksessa edusti puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.). 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.