Mainos

Vasemmistoliitto arvostelee salailua EU:n puolustusyhteistyön valmistelussa – peräänkuuluttaa keskustelua sitoumuksista

Vasemmistoliitto arvostelee sitä, ettei EU:n uudesta puolustusyhteistyöstä pystytä käymään avointa keskustelua perustamispaperin salaamisen takia.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki kertoo STT:lle, ettei ulkoasiainvaliokunta ole ehtinyt käsitellä pysyvän rakenteellisen yhteistyön perustamisasiakirjaa, sillä luonnos paperista toimitettiin valiokunnalle salaiseksi leimattuna vasta kuluneella viikolla.

Vasemmistoliitto haluaisi avointa keskustelua siitä, minkälaisia sitoumuksia yhteistyö pitää sisällään. Arhinmäen mielestä esimerkiksi puolustusmenojen kasvattaminen ei olisi läpihuutojuttu. Hän pitää pysyvän rakenteellisen yhteistyön käynnistämistä historiallisena päätöksenä, sillä se tuo EU:hun uuden sotilaallisen ulottuvuuden

– Tuntuu vähän erikoiselta, että olemme lähdössä pysyvään rakenteelliseen yhteistyöhön, mutta perustamisasiakirja ei ole julkinen, ulkoasiainvaliokunnassa istuva Arhinmäki sanoo.

EU:n ulkoministerien odotetaan kertovan 13. marraskuuta neuvoston kokouksessa, lähtevätkö maat mukaan yhteistyöhön. Varsinaista käynnistämispäätöstä odotetaan siitä kolmen kuukauden sisällä.

Pysyvä rakenteellinen yhteistyö on puite EU:n uudelle puolustusyhteistyölle. Sen raameissa jäsenmaat voivat tehdä halujensa mukaan eri puolustusalan projekteja.

Julkisuudessa on tähän mennessä kerrottu, että Suomi olisi kiinnostunut muun muassa satelliitteihin liittyvästä avaruusyhteistyöstä ja kyberpuolustuksesta. Julki on myös tullut, että Suomi on mukana ehdottamassa helpotuksia sotilasliikenteeseen EU:n sisällä.

– Mikään ei muutu hetkessä allekirjoitusten jälkeen, mutta tämä avaa uuden tien. Tällaisen uuden tien avaaminen on historiallista, Arhinmäki sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.