Mainos

EU:n perustuslakineuvottelut jatkuvat

Brysselissä koolla olevat EU-maiden johtajat ovat hyväksyneet päätöslauselman, jonka mukaan unionin perustuslakiasiat pyritään saamaan valmiiksi alkukesällä.

EU-maat pyrkivät saamaan loppuun neuvottelut perustuslaillisesta sopimuksesta kesäkuun puoliväliin mennessä. Pääministeri Matti Vanhanen sanoi yöllä Brysselissä, että poliittinen tahto saada sopimus aikaan on selvästi lisääntynyt.

Kokouksen puheenjohtaja, Irlannin pääministeri Bertie Ahern kertoi kysyneensä EU-huippukokouksen osanottajilta heidän valmiuttaan asettaa aikaraja sopimuksen hyväksymiselle.

- Kaikki ilmoittivat hyvin selvästi, että heillä on halu kompromissiin. Takaraja on huippukokous kesäkuussa, mutta ratkaisua voidaan yrittää jo aiemmin, hän sanoi.

Huippukokous pidetään 17.-18. kesäkuuta, ja silloin pitäisi päättää myös komission uudesta puheenjohtajasta. Jatkoneuvottelut aloitetaan Ahernin mukaan pikaisesti. Neuvotteluja perustuslaillisesta sopimuksesta käydään ulkoministeritasolla, ja lisäksi Irlanti käy kahdenvälisiä neuvotteluja jäsenmaiden kanssa. Ahernin on määrä vierailla Suomessa 6. toukokuuta.

Vanhanen: Kaikki jäsenmaat neuvotteluihin

Matti Vanhanen kertoi korostaneensa omassa kannanotossaan, että nyt tarvitaan neuvotteluja, joissa kaikki jäsenmaat ovat mukana. Suomen neuvottelulinjauksista Vanhanen totesi, että niissä on joustovaraa.

- Pidän tosin jo Italian kaudella neuvoteltuna sitä, että jokaisella maalla säilyy oma komissaari, Vanhanen sanoi.

EU-johtajat eivät eilisen illan keskusteluissaan käsitelleet HVK-neuvottelujen yksityiskohtia tai kiistakysymyksiä. Neuvottelut uudesta perussopimuksesta kariutuivat äänivaltakiistoihin viime joulukuussa.

EU:n huippukokous jatkuu tänään, jolloin keskusteltavana on unionin kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävä Lissabonin strategia.

Aiemmin illalla EU-johtajat päättivät myös terrorismin vastaisista toimista.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 26.03.2004).

(Huomenta Suomi 26.03.2004)

EU on pakon edessä kehittämään keinoja terrorismin torjumiseksi, arvioi toimittaja Helena Petäistö.

(Huomenta Suomi 26.03.2004)

Suojelupoliisin terrorismintorjuntayksikön päällikkö Paavo Selin näkee huippukokouksen päättämät toimet Suomen kannalta positiivisena asiana.

(Huomenta Suomi 26.03.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.