Mainos

"EU:n perussopimuksen avaus on askel yhtenäiseen talouspolitiikkaan"

EU-maat tekevät perussopimukseen pienen muutoksen tänään Brysselissä alkavassa EU-huippukokouksessa.

Muutos tarvitaan, jotta euromaat voivat sopia pysyvästä talouden kriisinhallintamekanismista. Se kertoo, miten toimitaan vuodesta 2013 lähtien, jos joku euromaa ajautuu vararikon partaalle.

Espanjan luottoluokitusta alennettiin eilen. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Juha Jokelan mukaan se viittaa siihen, että Espanjan kriisi on yhä agendalla.

- Jo alusta asti on ollut tiedossa, että jos talouskriisi leviää Espanjan kaltaiseen suureen maahan, euroalue alkaa olla vaikeuksissa. Monen sijoittajan ja asiantuntijan mukaan Espanjan luottoluokituksen alentaminen on kuitenkin ollut jo tiedossa, Jokela arvioi Huomenta Suomessa.

Jokelan mukaan Espanjan ja myös esimerkiksi Portugalin laina-apupyynnöt ovat kuitenkin vasta lähitulevaisuuden, ei tämän Eurooppa-neuvoston kokouksen asioita.

- Kokouksen aattona ei ole näkyvissä suuria mullistuksia, jotka ajaisivat maat hakemaan apua EU:lta välittömästi.

Verotuskysymykset nousevat esiin

Jokelan mukaan euroalueen kriisin poliittinen vaikutus on suuri. Hänen mukaansa Euroopan unionissa on tehty valtavan suuria, taloushallintaan liittyviä päätöksiä.

- Nyt ollaan tilanteessa, jossa ollaan avaamassa perussopimusta. Se kertoo siitä, että Euroopassa ollaan menossa kovaa vauhtia yhä yhtenäisempään talouspolitiikkaan.

Saksa ja Ranska ovat kertoneet tiivistävänsä esimerkiksi vero- ja työvoimalainsäädäntöään esimerkkinä muille maille.

- Euroopan unionin on katsottu tarvitsevan johtajuutta, ja Saksa ja Ranska ovat olleet se johtajakaksikko jo aiemminkin. Tämä on kuitenkin herättänyt myös kritiikkiä, onhan Euroopan unioni muuttunut viime vuosina. Kahden suuren pelaajan nouseminen on ruokkinut myös keskustelua hajaannuksesta, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Jokela sanoo.

Hän uskoo, että Euroopan verotuskysymykset tulevat nousemaan esiin.

Yhtenä tärkeänä asiana on pidetty sitä, että pankit ja sijoittajat saataisiin kriisimaissa vastuuseen sijoituksistaan. Jokela arvioi, että tämä vaatimus on tärkeä politiikan uskottavuuden kannalta.

Monessa maassa euroskeptiset äänet alkavat kuulua yhä vahvempina. Jokela sanoo, että poliittinen levottomuus on lisääntynyt, mikä näkyy esimerkiksi mellakoina ympäri Eurooppaa.

- Tämä kertoo, että pinnan alla kytee paljon. Poliitikkojen pitää seurata tarkkaan, millaisia mielipiteitä kansalla on kriisistä. Heidän täytyisi myös pystyä selittämään paremmin syyt päätösten takana.

Lue myös:

Katso Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Juha Jokelan haastattelu: (Huomenta Suomi 16.12.2010)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.