EU:n parlamentti tiukentaisi tekijänoikeuksia

EU:n parlamentti on hyväksynyt tekijänoikeuksia koskevan mietinnön, jonka on pelätty vaikeuttavan mm. suomalaisten kirjastonkäyttäjien, tutkijoiden ja opiskelijoiden oikeuksia kopioida materiaalia maksutta. Yleissivistävään käyttöön tarkoitetun tiedon käyttäjät kärsisivät rajoituksista, jotka on kohdistettu erityisesti Internet-materiaalin ja cd-levyjen laitonta kopiointia vastaan.

Direktiivin tavoitteena on yhdenmukaistaa lähinnä Internetiin ja cd-levyjen tuotantoon ja kopiointiin liittyviä tekijänoikeuksia. Tiukennuksia on tulossa korvauksiin, joita yksityis- tai kaupalliseen käyttöön kopioitavasta aineistosta peritään. Kiivasta keskustelua ja eturyhmien lobbausta aiheuttaneen direktiivin on arvioitu palvelevan taiteilijoiden lisäksi myös yleisradioyhtiöiden ja suurten, mm. amerikkalaisten viihdealan yritysten etuja.

Vaikka jokaisesta digitaalisesta kopiosta on taattava korvaus oikeudenhaltijoille, poikkeuksia voidaan myöntää kirjastojen ja arkistojen sekä muiden opetus-, koulutus- tai kulttuurilaitosten tietojen arkistointia varten tekemistä kopioista. Poikkeus koskee tiedon säilyttämistä laitoksissa, ei yksityisten asiakkaiden aineistonkäyttöä.

Parlamentin mielestä direktiivin säädökset kopiointioikeudesta eivät koske väliaikaista ja satunnaista kopiointia, joka on olennainen ja välttämätön osa teknistä prosessia aineiston käytön kannalta. Vaikka kopioinnin ainoana tarkoituksena on mahdollistaa aineiston käyttö, siihen on saatava oikeuden haltijoiden lupa tai sen on oltava laissa sallittu. Jäsenvaltiot voivat säätää poikkeuksia kopiointioikeudesta mm. silloin kun on kyse luonnollisten henkilöiden analogisille tai audiovisuaalisille tallennusvälineille tekemistä kopioista pelkästään henkilökohtaiseen käyttöön. Oikeuden haltijoiden on saatava kuitenkin korvaus aina kun se on käytännössä mahdollista.

Ratkaisevassa asemassa olevan EU:n neuvoston on tarkoitus käsitellä asiaa keväällä, jolloin komissio esityksen ja parlamentin kantoja nivotaan yhteiseksi päätökseksi. EU:n puheenjohtajamaa Saksa on sanonut pyrkivänsä direktiivin hyväksymiseen ennen kesää. Teknisen kehityksen vuoksi direktiivin soveltamista on tarkoitus tarkastella kahden vuoden kuluttua ja säännöllisesti myös sen jälkeen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat