Mainos

EU:n pankkiunioni otti ison askeleen

Viikonloppuna kokoon kyhätty 100 miljardin euron pelastuspaketti Espanjan pankkisektorille on iso askel kohti koko euroalueen laajuista pankkiunionia.

Pankkiunionin suuntaan viittaa Espanjan pelastuspaketista puuttuva uusi säästöohjelma. Espanjaa ei myöskään alisteta Brysselin tiukkaan valvontaan.

– Muita talouden uudistuksia kuin rahoitussektoria koskevia ehtoja ei ole, Espanjan valtiovarainministeri Luis de Guindos sanoi viikonloppuna.

Irlanti vaati eilen oman pelastuspakettinsa ehtojen uudelleenneuvottelemista sillä perusteella, että Espanjalta ei vaadita uusia säästötoimia.

Espanja välttyi uusilta säästöpaketeilta luultavasti siksi, että Espanjassa pelastetaan poliitikkojen sanojen mukaan vain pankkisektori, ei koko valtiontaloutta. Käytännössä pankkien pelastaminen on kuitenkin sama asia kuin valtion pelastaminen, sillä normaalisti Espanjan pankit ovat Espanjan valtion ongelma.

Jos EU ei vaadi pankkisektorin pelastamiseksi jatkossakaan lisäehtoja, on uusi käytäntö iso askel kohti täysimittaista pankkiunionia.

Poliittista päätöstä pankkiunionista ei ole ja jos sellainen tehdään, kestää lakimuutosten läpivienti todennäköisesti vuosia. Jos päättäjät kuitenkin sitoutuvat avoimesti Espanjan pelastuspaketin kaltaisiin toimiin, voi EU toimia pankkiunionimaisesti jokaisen tapauksen kohdalla erikseen.

Käytännössä Espanjan pelastuspaketin kaltainen pankkiunioni tarkoittaisi sitä, että todella huonoon tilaan joutuneista pankeista vastaisi tulevaisuudessa EU.

Tämä olisi looginen askel euroalueelle, sillä monet eurooppalaisista pankeista ovat kansainvälisiä jättejä, joiden pelastaminen olisi pankin emämaalle joko mahdotonta tai todella kallista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.