Mainos

ERVV:n johtaja talousseminaarissa: Kohti pankkiunionia

Euroopan rahoitusvakausvälineen ERVV:n johtaja Klaus Regling arvioi tänään Kokkolan Chydenius-seminaarissa, että EU:ssa on aika alkaa siirtyä kohti pankkiunionia.

Hän ei suostunut ottamaan kantaa Espanjan pankkien kriisiin, mutta totesi, että ilman pankkiunionia Euroopan pankkikriisiä ei saada ratkaistua, arvioi Regling.

– Euroalueella on tapahtunut paljon myönteistä kehitystä, mutta pankkien tilanne näyttää heikkenevän nyt nopeasti, sanoi Regling.

Pankkiunionista on puhuttu EU:n tasolla ennenkin. Siitä toivotaan välinettä, jonka kautta EU voisi saada vakautta pankkimaailmaan.

– Se ei tarkoita sitä, että kaikkien 8000 pankin pitäisi liittyä yhteen, mutta tietynlaisen pankkiunionin kautta pankkien taloutta voitaisiin vahvistaa asianmukaisesti ja kestävin kustannuksin.

Hän muistutti Suomen valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) tapaan, että pankkien suora tuki EU:n kautta ei ole tähän saakka saanut riittävän kannatusta EU:ssa.

– Siitä on käyty keskustelua, mutta aika laaja yksimielisyys vallitsee siitä, että pankkeja tuetaan vain jäsenvaltioiden kautta, sanoi Regling.

Regling piti myös entistä tiukempaa talouskuria tarpeellisena Urpilaisen tapaan. Urpilainen vertasi EU:ta jo 1840-luvun Yhdysvaltoihin, jolloin heikkoja osavaltioita tuettiin yhteisvastuullisesti huonoin seurauksin.

– Tuolloin heikot osavaltiot luottivat hyvin asiansa hoitaneiden osavaltioiden tukeen. Kun yhteisvastuullisuudesta luovuttiin, heikot ryhtyivät itse kantamaan vastuuta, vertasi Urpilainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.