EU:n oikeus- ja sisäministerit Brysseliin puimaan maahanmuuttoa

Laittoman maahanmuuton aiheuttamat ongelmat ovat lisääntyneet ja vaativat tehokkaampaa otetta EU:n ulkorajojen valvontaan, uskoo Suomea edustava sisäministeri Kari Rajamäki.

Maahanmuuttoon ja muuttoliikkeeseen liittyvät asiat ovat keskeisesti esillä EU:n oikeus- ja sisäministerien kokouksessa Brysselissä ensi maanantaina. Asialistalla on EU:n komission tuore maahanmuuttoa koskeva tiedonanto, minkä lisäksi ministerit saavat raportin viime viikolla Marokon Rabatissa pidetyn EU:n ja Länsi-Afrikan maiden muuttoliikekokouksen tuloksista.

Kokouksen puheenjohtajana toimii sisäministeri Kari Rajamäki, jonka lisäksi Suomea edustaa oikeusministeri Leena Luhtanen.

Rajamäen mukaan Suomi ajaa puheenjohtajakaudellaan EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaan sekä rajavalvontaan kokonaisvaltaista yhteisvastuun ja valvontajärjestelmien mallia. Hän uskoo, että hankkeen edistäminen on poliittisesti myötätuulessa, koska laittoman maahanmuuton aiheuttamat ongelmat ovat lisääntyneet ja vaativat tehokkaampaa otetta EU:n ulkorajojen valvontaan.

Brysselissä nousee esille myös EU-komission ehdotus yhteisistä rajavalvonnan valmiusjoukoista, jotka voitaisiin lyhyellä varoitusajalla lähettää auttamaan suurten siirtolaismäärien kanssa vaikeuksiin joutuneita jäsenmaita. Joukot koottaisiin EU-maiden rajavartiostoista ja niitä johtaisi EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex. Vastuu rajojen vartioinnista pysyisi edelleen kunkin valtion kansallisessa päätäntävallassa, eli valmiusjoukot tulisivat lähinnä pyydettäessä avustamaan maan omia rajavartijoita.

Maahanmuuton ohella Brysselin kokouksessa on esillä Schengenin uusi SIS II -tietojärjestelmä, jonka valmistuminen uhkaa viivästyä teknisten ongelmien vuoksi. Se lykkäisi myös EU:n uusien jäsenmaiden liittymistä Schengen-alueeseen, minkä on ollut määrä tapahtua vuoden 2007 aikana.

Rajamäen mukaan kaikki kivet on nyt käännettävä, jotta tekniikka saadaan ajoissa kuntoon. Tavoitteena on nyt, että SIS II olisi valmiina huhtikuussa 2007.

Maanantain kokouksen asialistalla on myös Europolin apulaisjohtajan valinta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat