"EU:n muututtava ennen Turkin jäsenyyttä"

Euroopan Unionia on muutettava merkittävästi, jos Turkista tulee joskus unionin jäsen, sanoo Suomessa vieraillut ulkoasiankomissaari Chris Patten. EU päättää ennen vuodenvaihdetta, aloitetaanko Turkin kanssa jäsenyysneuvottelut.

Chris Patten

Turkki on pyrkinyt EU:n jäseneksi vuosikymmeniä. Kuukauden kuluttua EU:n komissio arvioi, onko Turkki jo kelvollinen neuvottelupöytään, mutta lopullisen ratkaisun tekevät EU-maiden johtajat joulukuussa.

Jos neuvottelut aloitetaan, vierähtää 10-15 vuotta ennen kuin Turkki otetaan jäseneksi. Ulkoasiainkomissaari Chris Pattenin mukaan tuona aikana Turkki ehtisi kehittyä, samoin kuin EU, jonka olisi luovuttava esimerkiksi nykyisenlaisista maataloustuista. 70 miljoonan asukkaan Turkki muuttaisi liittyessään monia asioita EU:ssa.

- Nykyinen maatalouspolitiikka kävisi mahdottomaksi, samoin aluetuet. Mutta EU:sta tulisi nykyistä terveempi ja menestyvämpi, arvioi Patten.

Turkin EU-jäsenyys on vaikea kysymys, ja nyt ratkaisun lähetessä tunteet kuumenevat. Esimerksiki Hollannin EU-komissaari on varoittanut koko Euroopan islamilaistumisesta, jos Turkki otetaan EU:hun. Ulkoasiainkomissaari Chris Patten uskoo pikemminkin, että ongelmia syntyy, jos Turkin jäsenyyspyrkimykset evätään.

- Jotkut sanovat, että unionin pitää pysyä kristittyjen yhteisönä tai että Turkki sijaitsee liian kaukana ollakseen EU-maa. Jos kuuntelemme näitä puheita, aiheutamme paljon vaikeuksia islamilaisessa maailmassa. Mikäli Turkki täyttää asettamamme vaatimukset koskien ihmisoikeuksia ja demokratiaa ja me emme silti suostu aloittamaan neuvotteluja, niin siinä tapauksessa lähetämme oudon viestin koko islamilaiselle maailmalle, sanoo Patten.

Ulkoasiainkomissaari Patten katsoo nykytiedon valossa, että Turkki täyttää sille asetetut ehdot. Lopullisen vastauksensa hän antaa kuitenkin vasta yhdessä muiden komissaarien kanssa kuukauden kuluttua.

Euroopan komission ulkosuhteista vastaava jäsen Chris Patten on vieraillut tänään Suomessa isäntänään ulkoministeri Erkki Tuomioja. Patten on tavannut myös presidentti Tarja Halosen ja pääministeri MattiVanhasen. Keskustelujen aiheina ovat olleet mm. EU:n perustuslaillisen sopimuksen vaikutukset EU:n ulkopolitiikkaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat