Mainos

EU:n maatalousuudistuksen toimeenpanosta sopu

Esitys EU:n maatalousuudistuksen toimeenpanosta syntyi viime yönä.

Valtio ja maataloustuottajajärjestöt pääsivät viime yönä yksimielisyyteen neuvotteluesityksestä, joka koskee EU:n maatalousuudistuksen toimeenpanoa Suomessa.

Neuvottelijat esittävät odotetusti, että Suomessa otetaan käyttöön yhdistelmämalli, joka perustuu alueelliseen tasatukeen. Jatkossa EU:n kokonaan maksamat tuet maksettaisiin esityksen mukaan tiloille tasatukena hehtaarien mukaan. Nautakarjatiloille osa tuesta maksettaisiin edelleen tuotantoon sidottuna.

EU:ssa viime vuonna hyväksytty uudistus edellyttää, että pääosa EU:n peltokasvi- ja kotieläintuesta irrotetaan tuotannosta ja yhdistetään tilatueksi. EU sallii joidenkin tukien maksun edelleen tuotantoon sidottuna, mitä Suomen neuvottelijat halusivat käyttää hyväksi. Neuvottelijat esittävät, että suomalaisten nautakarjatilojen aseman turvaamiseksi osa maitopalkkioista ja osa nautapalkkioista jätetään tuotantoon sidotuksi tueksi.

Neuvottelulähteiden mukaan myöhemmin on tarkoitus päättää, miten jatkossa siirrytään kohti puhdasta tasatukea. Puhtaan tasatukimallin todettiin tuottavan ongelmia, minkä vuoksi valtion ja tuottajien olisi esityksen mukaan palattava asiaan tukiratkaisujen yhteydessä. Peltoviljelytuet esitetään irrotettavaksi kokonaan tuotannosta ja liitettäväksi tasatukeen, mikä tarkoittaa luopumista EU:n myöntämästä erikoistuesta eli niin sanotusta kuivauskorvauksesta. Sillä on korvattu pohjoisten olosuhteiden tuomia haittoja kasvinviljelylle. Neuvottelijoiden käsittelemään tukikokonaisuuteen sisältyy myös EU:n osittain rahoittamia tukia eli ympäristötukea ja luonnonhaittakorvausta koskevia järjestelyjä.

Maa- ja metsätalousministeriön ja MTK:n sekä ruotsinkielisen tuottajajärjestön SLC:n yhteinen neuvotteluesitys menee seuraavaksi tuottajajärjestöjen käsiteltäväksi. Valtioneuvosto saanee asiasta periaatepäätöksen ensi viikolla.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 26.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.