Mainos

EU:n maatalousministerit sopuun

EU:n maatalousministerit pääsivät aamulla sopuun suunnitelmasta yhteisen maatalouspolitiikan uudistamiseksi. Uudistuksilla on määrä hillitä kalliiksi luonnehditun maatalouspolitiikan kustannuksia.

Espanja, joka pelkää EU:n suunnitellun itälaajenemisen huonontavan sen etuja, ei suostunut allekirjoittamaan sopimusta. Espanja ei hyväksynyt sopimuksessa olevaa mainintaa budjettikurista.

EU:n maatalouskomissaari Franz Fischler pahoitteli sitä, ettei sopimuksen taakse saatu kaikkia jäsenmaita. Hän huomautti kuitenkin, että sopimus koskee useimpia neuvotteluissa mukana olleita aiheita. Sopimuksessa ei kuitenkaan esitetä kovin konkreettisia uudistuksia EU:n maatalouspolitiikkaan.

EU:n komissio esitti aiemmin tänä vuonna uudistussuunnitelman, jonka mukaan eurooppalaisessa maataloudessa tulisi liikkua markkinavetoisempaan suuntaan. Komission mukaan tämä on välttämätöntä, jos paluu viljavuorien aikaan halutaan välttää.

Hemilä tyytyväinen

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) luonnehti tänään tulosta Suomen kannalta ainakin tyydyttäväksi. Agenda 2000:ta koskevissa päätelmissä on hänen mukaansa tuotu useammassa kohdassa esille se, että maataloustuotannon täytyy jatkua Euroopassa kaikilla alueilla.

Hemilä uskoi päätelmien etenevän jatkokäsittelyssä sellaisinaan eteenpäin, vaikka maatalousneuvosto ei päässytkään yksimieliseen esitykseen. 14:n ministerin hyväksymät päätelmät menevät yleisten asioiden neuvostolle ja EU:n huippukokoukselle.

Komission lopullisten uudistusesitysten odotetaan valmistuvan helmi-maaliskuussa, jonka jälkeen aletaan etsiä konkreettisia ratkaisuja myös Suomen maatalouden erityisongelmiin. Hemilän mukaan komissiolta haetaan koko kasvinviljelyä koskevaa ratkaisua, ei pelkästään viljanviljelyyn keskittyviä tukijärjestelyjä.

Suunniteltu viljan voimakas hinnanlasku vaikeuttaisi Suomessa myös heinän ja nurmen tuotantoa, Hemilä muistuttaa. Suomessa maidontuotanto pohjautuu säilörehun ja heinän käytölle, ja jos viljan hinta laskee, lehmille ryhdytään syöttämään rehun ja heinän sijasta viljaa.
(STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.