EU:n laajentumisneuvotteluille lisävauhtia

Nizzan huippukokouksessa asetettiin tavoitteeksi, että ensimmäiset uudet jäsenmaat ehtisivät osallistua vuoden 2004 EU-parlamenttivaaleihin.

-Tämä ei ole lupaus, korosti puheenjohtajamaa Ranskan Eurooppa-ministeri Pierre Moscovici. Hän muistutti, että sekä EU:n että hakijamaiden on tehtävä töitä, jotta laajentuminen voisi toteutua. Päätelmissä toistettiin tavoite, että EU olisi vuoden 2002 lopulla valmis ottamaan uusia jäseniä.

Seuraava puheenjohtajamaa Ruotsi haluaisi Göteborgin huippukokouksessa kesäkuussa vielä tarkentaa neuvottelujen ja ensimmäisten liittymisten aikataulua. Huippukokous siunasi komission suunnitelman jäsenyysneuvottelujen edistämisestä. Sen mukaan neuvotteluissa aletaan nyt edetä entistä enemmän kunkin maan edistymisen mukaan.

Ohjelma kattaa seuraavat 18 kuukautta, mikä merkitsee, että nopeimmat hakijat voisivat päättää neuvottelut jäsenyydestä vuoden 2002 puolivälissä. Myös Länsi-Balkanin maille tarjotaan entistä selvemmin mahdollisuutta liittyä EU:n jäseniksi. Ehdoksi asetetaan, että niiden on pystyttävä kehittämään alueellista yhteistyötään.

EU tukee Länsi-Balkania yhteensä 4,65 miljardilla eurolla vuosina 2000-06. Samalla EU kutsuu Länsi-Balkanin maat ja Euroopan talousalueen jäsenet, Norjan, Islannin ja Liechtensteinin mukaan Eurooppa-konferenssiin.

Konferenssiin ovat tähän asti osallistuneet EU-maiden lisäksi kaksitoista jäsenyysneuvotteluja käyvää maata, ehdokasmaa Turkki sekä Sveitsi, joka ei pyri EU-jäsenyyteen. Kokouksissa ei tehdä päätöksiä; se on lähinnä paikka, jossa EU-maat ja naapurit tapaavat toisiaan ja keskustelevat EU:n ja Euroopan tulevaisuudesta.

Eurooppa-konferenssi kokoontui marraskuussa ministeritasolla Ranskan Sochaux'ssa, torstaina tavattiin Nizzassa EU:n huippukokouksen edellä.

Tuomioja luottavainen


Ulkoministeri Erkki Tuomioja uskoo, että EU-maiden johtajat pääsevät ratkaisuun huippukokouksen vaikeista

Erkki Tuomioja

aiheista Nizzassa. Tuomioja ei osaa kuitenkaan arvioida, milloin sopimus rakenneuudistuksista valmistuu.

-En osaa sanoa päivää tai kellonaikaa, mutta on mahdollista lähteä Nizzasta sopimuksen kanssa, Tuomioja sanoi. Ranskan viimeisen huippukokouksen on ennustettu pitkittyvän nelipäiväiseksi, mikä on ennätys lajissaan. Presidentti Jacques Chirac arvioi tosin yöllä kokouksen voivan päättyä jo lauantaina.

Tuomioja korosti, että vaikein työ on vielä edessäpäin. Maiden johtajien uskotaan neuvottelevan jäsenmaiden ääntenpainotuksesta ja EU:n komission kokoonpanosta tarvittaessa kaksi yötä. Tuomiojan mukaan kokouksesta ei saa tulla ulos päätöstä, joka jättäisi avoimeksi käsittelemättömiä asioita ennen kuin EU voi ottaa uusia jäsenmaita.
-Tämä on oleellisin kohta muotoiluissa, Tuomioja totesi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat