Mainos

EU:n jäsenhakijat joutuvat Emun odotushuoneeseen

EU:n hakijamaat eivät pääse unioniin liittyessään suoraan talous- ja rahaliitto Emun jäseniksi, vaan liittyminen voi tapahtua aikaisintaan kaksi vuotta EU-jäsenyyden alettua. Niiden talouden valmiutta jäsenyyteen on tutkittava tarkkaan, ilmoittivat EU:n valtiovarainministerit lauantaina Malmön epävirallisessa kokouksessa.

Kaksitoista jäsenyydestä neuvottelevaa maata ja Turkki osallistuivat ensi kertaa kokoukseen EU-maiden ministerien kanssa. Valtiovarainministerit ryhtyvät jatkossa seuraamaan hakijamaiden talouksien valmiutta jäsenyyteen entistä tarkemmin.

Emuun ne voivat liittyä vasta sitten, kun niiden valuutat ovat pysyneet vakaina Erm2-järjestelmässä kahden vuoden ajan. Myös inflaation, julkisen talouden alijäämän ja velkaantumisen on täytettävä Emu-kriteerit.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö huomautti, että Emu-kriteerit saattavat täyttyä hakijamaissa tilapäisesti, koska ne eivät ole kovin velkaantuneita. Tämä ei riitä, jos talous ei ole kestävällä pohjalla. Siksi esille nousevat EU-jäsenyyden ehdoksi asetetut ns. Kööpenhaminan kriteerit; kuten se, että hakijoiden talous pystyy selviytymään kilpailussa EU:n sisämarkkinoilla.

Hakijamaista kukaan ei ainakaan toistaiseksi ole sanonut haluavansa pysytellä euron ulkopuolella. Niinistön mukaan jättäytyminen ulkopuolelle on täysin mahdollista; nykyisistä EU:n jäsenistä kolme ei ole liittynyt euroon, joten tämä mahdollisuus on tarjottava myös hakijoille. EU:n ja hakijamaiden ministerit aikovat jatkaa tapaamisiaan säännöllisesti ainakin kerran vuodessa.

Hakijamaat pitivät tapaamisen edellä oman yhteisen palaverinsa Juutinrauman sillan toisella puolen, Kööpenhaminassa. Kokouksen järjestäjä, Slovenian valtiovarainministeri Anton Rop, sanoi Slovenian pyrkivän Emun jäseneksi viimeistään 2008.

EU-jäsenyyden pitäisi olla mahdollinen jo 2004, Rop sanoi. Hän kehotti EU-maita kohtelemaan hakijoita yksilöinä; kehityksen taso ja edellytykset vaihtelevat paljon. Slovenia on edistyneimmästä päästä, Rop kehaisi. Hän uskoi, että parhaat hakijat pystyvät nopeasti kuromaan umpeen eroa EU-maihin.

-Parhailla mailla on edellytykset 5-7 prosentin talouskasvuun, Rop sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.