Mainos

EU:n hätäkokous käyntiin valtavan paineen alla

EU:n valtiovarainministerit ovat aloittaneet hätäkokouksen Brysselissä. Ministerit yrittävät päästä sopuun markkinoiden vakautusjärjestelmästä.

Paineet EU-kokouksessa ovat todella suuret, sillä ratkaisu on saatava aikaan nopeasti ennen markkinoiden aukeamista huomenna aamulla. Kokous alkoi myöhässä vasta iltakuuden aikoihin Suomen aikaa, joten sen odotetaan venyvän pitkälle yöhön.

Käytävillä puhuttiin ennen kokouksen alkamista ennen kaikkea kahdesta asiasta. Ensinnäkin on esitetty rangaistuksia niille euromaille, jotka elävät jatkuvasti ja roimasti yli tulojensa.

Selvää on myös, että pelastustalkoisiin tarvitaan kaikkia EU-maita eli niitäkin, jotka eivät kuulu euroalueeseen. Tätä omia valuuttojaan käyttävät EU-maat eivät purematta niele.

Toinen suuri kysymys on, tehdäänkö kokouksessa sellaisia päätöksiä, jotka lisäävät merkittävästi Euroopan unionin valtaa ottaen sitä pois jäsenmailta.

Suomea kokouksessa edustava valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) arvioi, että markkinoiden vakautusmekanismin löytämisestä tulee vaikeaa.

Vakautusjärjestelmällä halutaan estää Kreikan talouskriisin leviäminen muihin maihin. Kataisen mukaan Eurooppaa uhkaa vakava pankkikriisi, joten vakautusmekanismista on syytä päästä sopuun.

Toimittajan kommentti:

Täällä Brysselissä eletään nyt jännittäviä hetkiä. EU-maiden talousministerien hätäkokous on käynnissä ja siellä etsitään ratkaisuja, joilla Kreikasta alkanut kriisi saataisiin rauhoittumaan.

Aikaa ei ole paljon, sillä EU haluaa lähettää täältä vahvan viestin, että kriisi saadaan kuriin ja sen viestin pitää lähteä ennen kuin markkinat aukeavat maanantaiaamuna. Muuten on pelättävissä pörssikurssien syöksy, euron heikkeneminen ja valtioiden lainakorkojen nousu Euroopassa.

Päätöksiä ei ole kuitenkaan helppo tehdä, sillä täällä EU-käytävillä puhutaan erittäin kovista keinoista: rangaistuksia niille maille, joiden menot ovat jatkuvasti roimasti suurempia kuin tulot. Esillä on ollut myös riskirahasto, johon EU-komissio ottaisi velkarahaa. Eli tätä kautta näihin talkoisiin osallistuisi koko EU, eivätkä vain ne maat, joissa on käytössä euro.

Jussi Kärki, Bryssel

Britannia ei anna tukea, Ruotsi harkitsee

Vakautusjärjestelmää koskevien suunnitelmien yksityiskohtia ei ole julkistettu. Uutistoimisto Reutersin eilisten tietojen mukaan kyseeseen tulisi rahasto, joka rahoitettaisiin EU-komission joukkovelkakirjalainoilla. Takaajina toimisivat ainakin euromaat.

Euroalueen ulkopuolisista EU-maista Britannia on ilmoittanut, että se ei anna tukeaan rahastolle. Britannian mukaan rahaston suuruus olisi noin 60 miljardia euroa.

Ruotsi sen sijan on luvannut harkita kriisilainojen takaamista euromaiden rinnalla.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

Katso Jussi Kärjen raportti Brysselistä ja Ulkopoliittisen instituutin EU-tutkimusohjelman johtaja Juha Jokelan haastattelu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.