EU:n asetus kieltäisi F-kaasut, mutta huolta ei ole: "Mikään näistä ei kiellä uusia eikä käytössä olevia lämpöpumppuja"

Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää 7:43
KATSO MYÖS: Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää.

EU:n uusi asetusehdotus ei vaikuta jo käytössä oleviin laitteisiin, kertoo Ympäristöministeriö.

Uutisoimme aiemmin, että EU julkaisi uuden ehdotuksen F-kaasuasetuksesta. F-kaasuja käytetään myös ilmalämpöpumpuissa.

Pumppuja ei kuitenkaan olla kieltämässä, Ympäristöministeriö kertoo, sillä ne ovat olennainen osa energiamurrosta

– Erilaisia lämpöpumppuja on Suomessa käytössä erittäin paljon ja niitä tarvitaan lisää. Lämpöpumput edistävät siirtymistä kohti energiatehokkaampaa lämmitystä ja luopumista fossiilisista polttoaineista, Ympäristöministeriön Eeva Nurmi kertoo MTV Uutisille lähetetyssä kirjoituksessa.

Asetuksen mukaan markkinoilla olevien fluorihiilivetyjen, HFC, määrää rajoitettaisiin entistä tiukemmin.

– Ehdotuksessa on myös laitekohtaisia kieltoja. Mikään näistä ei kiellä uusia eikä käytössä olevia lämpöpumppuja.

"Asetusehdotus ei vaikuta jo käytössä oleviin laitteisiin"

F-kaasut ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja. Asetuksen tarkoituksena on vähentää niiden käyttöä, ja samalla osaltaan edistää tekniikan kehittymistä ympäristöystävällisempiin kylmäaineisiin.

Käytännössä markkinoilla saatavilla olevaa HFC-yhdisteiden määrää vähennetään asteittain. Asetus kiristäisi vauhtia vähentämisen suhteen.

– Laitekohtaisten kieltojen tarkoitus on vähentää F-kaasujen käyttöä niissä laitteissa, joissa ympäristöystävällisempiä kylmäaineita on käytettävissä. Asetusehdotus ei vaikuta jo käytössä oleviin laitteisiin. F-kaasujen kierrätys tehostuu koko ajan eli myös huoltoon tarvittavia aineita pitäisi olla saatavissa, Ympäristöministeriön Nurmi toteaa.

– Kotitalouksien alle 3 kiloa kylmäainetta sisältävissä lämpöpumpuissa kiellettäisiin vuodesta 2025 sellaisen kylmäaineen käyttö, jonka lämmityspotentiaali eli GWP on yli 750. Lisäksi kotitalouksien alle 12 kW laitteissa kiellettäisiin lämmityspotentiaaliltaan 150 ylittävät kylmäaineet vuodesta 2027 alkaen.

Lämpöpumpuissa on aiemmin käytetty enimmäkseen kylmäainetta nimeltä R410A. Sen GWP on yli 2000. Kovaa vauhtia yleistymässä on myös kylmäaine nimeltä R32; sen GWP on 675.

– Tulossa on myös laitteita, joiden toiminta perustuu propaaniin, jossa GWP on alle 10, mutta niitä ei tiettävästi ole vielä EU:n markkinoilla. Lämpöpumppuja on siis mahdollista jatkossakin ostaa, Nurmi toteaa.

– Uusien ympäristöystävällisempien kylmäaineiden käyttö edellyttää uudenlaista osaamista laitteita asentavilta ja huoltavilta. Jotta turvallinen siirtymä uusiin aineisiin on mahdollinen, tarvitaan pätevää henkilöstöä. Pätevä asennus on myös laitteen energiatehokkuuden kannalta olennaista.

Lähde: Ympäristöministeriö

Lue myös:

    Uusimmat