Kuinka ison asunnon ilmalämpöpumpulla pystyy viilentämään? – "Ilppiekspertti" antoi napakat vastaukset 10 kysymykseen

Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää 7:43
Tiedätkö, mihin ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla asentaminen voidaan kieltää.

Helteet eivät ole vielä takana tämänkään kesän osalta. Ilmalämpöpumppujen omistajat ovat saaneet osakseen kateellisia kommentteja, mutta mitä suositusta laitteesta tulee tietää ennen sen hankkimista?

Monet ovat tuskailleet kotona kuumassa ja hakeneet helpotusta ilmalämpöpumpuista. Ilmalämpöpumppujen kysyntä on kasvanut helteiden aikana hurjasti – jopa kymmenkertaisesti.

Tälläkin hetkellä osa varmasti pohtii pumpun hankkimista.

Siksi kokosimme yhteen 10 yleistä kysymystä ilmalämpöpumpuista ja esitimme ne lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtajalle Jussi Hirvoselle.

1. Voiko ilmalämpöpumpun asentaa ilman taloyhtiön lupaa?

– Korkeimman oikeuden päätöksen perusteella asiasta tarvitaan tällä hetkellä vähintään ilmoitus taloyhtiölle. Eli käytännössä pumppua ei voi ilman lupaa asentaa, asia on syytä selvittää taloyhtiön kanssa. Taloyhtiö voi sen myös perustellusti kieltää.

2. Kuinka paljon ilmalämpöpumppu maksaa?

– Halvimmat maksaa asennettuina noin 1 500 euroa ja kalleimmat maksavat noin 2 500 euroa.

3. Saako ilmalämpöpumppuja enää mistään?

– Tänä kesänä on varustauduttu normaalia paremmin ja pumppuja ehkä löytyykin. Asennuksista on enemmän pulaa. Asentajia ei näillä helteillä oikein saa.

4. Miten ilmalämpöpumppu toimii?

– Siinä on vanha perinteinen jääkaappiperiaate. Laite jäähdyttää jääkapin sisustaa, eli tässä tapauksessa taloa, ja puskee ulos ilmaa ulkoyksikköön. Kyseessä on siis jääkaappiprosessi, jota nyt kutsutaan lämpöpumpuksi. Se voidaan kääntää kumpaankin suuntaan, eli voidaan laittaa toinen pää lämpiämään ja toinen pää jäähtymään, riippuen siitä kumpaa Suomen olosuhteissa tarvitsemme.

5. Kuinka suuren asunnon yhdellä pumpulla viilentää?

– Aika usein voidaan sanoa, että teho riittäisi pumpussa, mutta kysymys on yleensä, että miten se saadaan leviämään asunnossa. Yleensä yhdellä pumpulla asunnossa saa ilman leviämään noin 80–100 neliöön, mutta sen jälkeen lämmin eikä kylmä ilmavirtaus ei mene enää loppuihin huoneisiin isommissa taloissa. Silloin tarvitaan useampia laitteita. Pitää myös muistaa, että kylmä ilma ei nouse ylöspäin, eli jos on alakerrassa jäähdytys, niin yläkerta ei jäähdy. Lämmityskäytössä ilma nousee kyllä ylös.

6. Kuinka kauan ilmalämpöpumput yleensä kestävät?

– Laadukkaat merkit kestää tyypillisesti noin 15 vuotta. Sen jälkeen voi varautua siihen, että täytyy uusia se koko pumppu, jos huoltotoimet alkavat olla kalliita.

7. Kuinka usein ilmalämpöpumppuja huolletaan?

– Pääsääntöisesti pumppua huolletaan niin usein kuin asiakas itse sitä huoltaa, eli putsaa kuukausittain sisäyksikön suodattimen ja katsoo syksyllä ja keväällä, ettei ulkoyksikössä ole lehtiä tai muuta ylimääräistä. Sen lisäksi voi tehdä sisäyksikölle pesun noin viiden vuoden välein, mikäli pumppu on esimerkiksi likaisissa olosuhteissa. Sen voi teetättää ulkopuolisella tai tehdä itse erilaisilla aineilla.

8. Minkälaiset ovat ylläpitokustannukset?

– Muuta ei käytännössä tule, paitsi tietysti se käyttövoima. Jäähdytyshän maksaa näinä helteisimpinä päivinä noin euron verran päivässä. Huoltotoimenpiteistä tuo pesun teetättäminen ulkopuolisella maksaa noin 200–300 euroa.

9. Missä tilanteissa ilmalämpöpumppu on väärä lämmitysvalinta?

– Ilmalämpöpumppu ei voi olla ainoa lämmitysmuoto. Sillä ei välttämättä kovimmilla pakkasilla pärjää, joten sillä pitää olla jokin tukijärjestelmä. Toinen mikä on syytä ottaa huomioon on, että mikäli on sokkeloinen talo, jossa on ovet kiinni ja erillisiä huoneita, eikä ilmaa saada jaettua huoneesta toiseen, niin silloin ilma kulkee vain yhteen huoneeseen. Silloin investointi voi olla kohtuuton.

10. Miten ilmanlämpöpumppu vaikuttaa rakennukseen?

– Tätä hyvin yleisesti kysytään, että aiheuttaako jäähdytys kosteusongelmia. Yhtään tällaista tapausta meillä ei ole ollut, 800 000 pumppua olemme myyneet. Suomenkaan olosuhteissa se kastepisteen syntyminen jäähdytyksessä rakennuksiin on käytännössä mahdotonta. Ei ole siis havaittu, että ilmalämpöpumpuilla olisi Suomessa saatu pilattua yhtään rakennusta, ei jäähdytyksellä eikä lämmityksellä.

Lue myös:

    Uusimmat