Asiantuntija kertoo, miten jokainen voi säästää sähkölaskussa – "Osuus on huomattava"

1:43
Kuinka paljon sähkölaskuun voi vaikuttaa sopimuksen kilpailuttamisella? Katso Päivi Suur-Uskin vastaus videolta.

Tavalliset ihmiset voivat vaikuttaa jonkin verran sähkölaskunsa summaan käyttötottumuksiaan muuttamalla. Uutisaamussa vieraillut asiantuntija Päivi Suur-Uski kertoi, mitkä ovat kotien pahimpia sähkösyöppöjä.

Sähkön hinta on ollut jyrkässä nousussa keväästä lähtien ja se näkyy myös kuluttajan kukkarossa. Sähkön hinnan nousun taustalla on lukuisia syitä. Motiva Oy:n asiantuntijan Päivi Suur-Uskin mukaan olennaisin tekijä on fossiilisten polttoaineiden hinnan nousu. Sähkön tuotannon kallistuminen siirtyy kuluttajalle.

Sähkösopimuksen kilpailuttamisen lisäksi kuluttaja voi vaikuttaa sähkölaskunsa summaan muuttamalla omia tottumuksiaan eli siis vähentämällä sähkön käyttöä

Yllä olevalla videolla kerrotaan, kuinka suuri vaikutus sähkösopimuksen kilpailuttamisella on sähkölaskuun.

Kaupunkikodin sähkösyöpöt

Kodinkoneet kuluttavat yleensä melko vähän sähköä, joten laitteiden sammuttelu ei välttämättä kukkarossa tunnu. Suur-Uskin mukaan kaupunkikodeissa eniten sähköä kuluttaa sen sijaan uudempien asuntojen tekniikka.

– Heti jos on lattialämmityksiä tai ilmanvaihtokoneita, jotka käyttävät sähköä, ne nostavat kulutuksen merkittävästi suuremmaksi. Niiden osuus on huomattava.

Myös sähkösaunassa otetut löylyt näkyvät sähkölaskussa.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Sähkön säästäminen omakotitalossa

Oma lukunsa ovat sähkölämmitteiset omakotitalot. Tällöin kannattaa tarttua ensisijaisesti lämmitykseen eli sen käyttöön ja säätämiseen.

– Lämmityksen osuus on varmaan enemmän kuin puolet sähkölaskusta, Suur-Uski arvioi.

Ilmanlämpöpumpulla lämmityskulutuksesta voi hänen mukaansa leikata suunnilleen kolmanneksen, mutta säästö on tapauskohtaista.

Sen sijaan yhä useamman omakotitalon katolla näkyvistä aurinkopaneeleista ei ole juurikaan iloa pimeänä vuodenaikana. Kesäisin paneeleilla voi kattaa merkittävän osan sähkönkulutuksesta, etenkin jos sitä pystyy siirtämään päiväsaikaan, jolloin aurinko paistaa.

Merkittävä rooli sähkölaskun summan muodostumisessa on myös lämpimän veden käytöllä. Se on asia, johon käyttötottumuksilla voi vaikuttaa paljonkin. Lämpimällä vedellä ei siis kannata lotrata turhaan, jos haluaa säästää sähköä ja rahaa.

8:28
Entä mitä niin sanotut vihreät sähkösopimukset käytännössä tarkoittavat? Katso koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja